Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kanjon Uvca

Kanjon Uvca je jedan od najslikovitijih predela Srbije, eko oaza i prirodni rezervart. Kanjon Uvca je jedno od nekoliko preostalih staništa Beloglavog Supa, retke ptice grabljivice iz roda Orlova. Tok Uvca je izrazito krivudav. Kanjon je slikovit sa nebrojenim meandrima i pećinama… pravo mesto za wildlife avanturu.

Kanjon Uvca razdvaja dve „zlatne“ planine: Zlatibor i Zlatar. Tok reke je dug oko 100 km a jednim delom prolazi kroz ovaj čuveni kanjon u kom reka gradi slikovite meandre koje možete posmatrati sa strmih litica u okolini ili direktno sa reke, plovidbom čamcem. U svakom slučaju, nebi ste trebali da propustite priliku da kanjon Uvca sagledate iz što više uglova i perspektiva. Slika i impresija su uvek drugačije, neponovljive, jedinstvene…

Ukoliko u obilazak krenete čamcima, možete obilaziti i istraživati neke od brojnih pećina koje su karakteristika ovog podneblja.


Na reci se nalaze četiri veštačka jezera. Na ulasku u kanjon nalazi se prvo, jezero sa iznimno bistrom vodom koje je naročito popularno za sportski ribolov i kupanje. Takođe, obala jezera je idealna za kamping.

Kanjon Uvca je stanište Beloglavog Supa, jedne od dve vrste lešinara koje još uvek žive na teritoriji Srbije. Stanište danas broji preko 300 jedinki a devedesetih godina prošlog veka bili su na ivici istrebljenja. Zahvaljujući Fondu za zaštitu ptica grabljivica „Beloglavi Sup“ iz Nove Varoši, stanište je sačuvano od istrebljenja i sa preostalih sedam ugroženih jedinki broj je uvećan na današnjih, preko tri stotine.

Bjeloglavi Sup

Beloglavi sup je velika ptica čiji raspon krila dostiže i do tri metra. Na Balkanskom poluostrvu postoji svega nekoliko staništa ovih ptica grabljivica. Pored kanjona Uvca, čuveno je i stanište na ostrvu Cresu u Hrvatskoj. U Srbiji je poznato još i stanište u kanjonu reke Trešnjice.

Svakako, ne zaboravite da posetite obližnji Manastir Uvac posvećen rođenju presvete Bogorodice.

Kada se upustite u wildlife avanturu zvanu „Kanjon Uvca“ ne zaboravite punu upremu: dvogled, fotoaparat i video kameru. Od lokalnih gastronomskih specijaliteta ne propustite da probate Sjeničke šnicle i šnicle „Pešterke“ sa pečurkama… Uživajte!

One Response to "Kanjon Uvca"

  1. Skadarsko jezero – Via Balkans Posted on 09.06.2010 at 16:17

    […] sibirskih plovuša koje ovde zimuju. Neke zanimljive vrste su i: kraljevski orao, orao bjelorepan, beloglavi sup, divlja patka, gnjurac, ibis, čaplje, droplje… Kudravi pelikan je ugrožena vrsta, evropska […]