Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kanjon reke Tare

Tara, reka koju nazivaju „Suza Evrope“ krasi i veliča ionako prelepu Crnu Goru. Prelepa i bistrozelena Drina zasigurno nebi bila takva da ne nastaje upravo od Tare (i Pive)…
Tara jeste i bistra i pitka, planinska… pridodajmo joj slobodno sve znane epitete, nećemo preterati… Ipak, ono po čemu je Tara najčuvenija jeste njen veličanstveni kanjon!

#TaraCanyon #KanjonTare #MontenegroBTFL #ExploreMontenegro

A photo posted by Miroslav Bronzic (@bronzic) on


Kanjon Tare slovi za najdublji u Evropi a na planeti zauzima srebrno, drugo mesto. Veći i čuveniji je jedino kanjon reke Kolorado u severnoj Americi.
Međutim, usuđujem se da potpišem da je naša (kako god to kome zvučalo) Tara mnogo lepša od Kolorada. U poređenju sa slavnim pustim Koloradom, kanjon Tare je izuzetno živ, zelen i bujan, prebogat zimzelenom i listopadnom florom. Voda u kanjonu i duž celog toka reke je prve kategorije i potpuno je pitka!

Kanjon Tare

U kanjonu je poznato oko osamdeset pećina koje su još uvek nedovoljno istražene a u nekima je utvrđeno je postojanje tragova života u praistoriji.

Đurđevića Tara most #Exploremontenegro #MontenegeoBTFL #TaraCanyon

A photo posted by Miroslav Bronzic (@bronzic) on


Kanjon Tare je jedna od ovdašnjih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Sve ovo, bilo je dovoljan razlog da se UNESCO i njegov program „Čovek i biosfera“ od 1977. godine okite i ovim smaragnim draguljem. Nekoliko godina kasnije, 1980. godine, Zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor, našla se na UNESCO -voj listi Svetske baštine prirodnih dobara. Valja naglasiti da je Tara ispunila čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen (za upis u listu dovoljan je samo jedan).

splavarenje

Kanjon je dug ukupno 60 km a njegova prosečna dubina iznosi 1073 metra, mestimično i 1300 metara. Najveća izmerena dubina kanjona iznosi 1333 metra. Kanjon Tare je jedan od nekoliko kanjona koji okružuju planinu i nacionalni park Durmitor (kanjon Tare, kanjon Komarnice, kanjon Drage, kanjon Sušice i kanjon Pive)

Слеза Европы: река Тара!

A photo posted by Dimont Suchodolski (@graf_ds) on

Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom.
Poseban tekst „Splavarenje Tarom“ očekujemo uskoro u kategoriji Aktivnosti – Avanturizam

Tekst napisao: Miroslav Bronzić

4 Responses to "Kanjon reke Tare"

 1. Međed, Durmitor – Via Balkans Posted on 19.06.2010 at 23:51

  […] okružuju veličanstveni kanjoni: Tare, Sušice, Drage, Komarnice i Pive. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi i drugi u svetu a […]

 2. Kanjon Mrtvice – Via Balkans Posted on 19.06.2010 at 23:54

  […] kanjoni! Svi smo, manje – više, prošli kanjonom Morače i toliko toga čuli i učili o kanjonu Tare, najlepšem u Evropi i posle Kolorada nadubljem na […]

 3. Jovan Posted on 15.10.2011 at 19:37

  Nije najdublji u Evropi, niti je Kolorado najdublji na svijetu…. Al je nas, pa je naj naj 😀

 4. nikolina vojinovic Posted on 07.05.2013 at 20:24

  :biggrin: ja sam zadovoljna 😆