Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kranjska Gora

Kranjska Gora je slikovito planinsko mesto na samom obodu Slovenije, u Gorenjskoj regiji.
Kranjska Gora je središte Gornjesavske doline i polazna tačka za niz okolnih skijališta. Smeštena je na tromeđi, po 6 km udaljena od Italijanske i Austrijske granice. Naročito je čuvena po svojim ski stazama, tradiciji i svetskim prvenstvima.

A photo posted by Michelle (@ipseydipsey) on


Prirodne odlike poput nadmorske visine (810 m) i prosečne temperature (prosečna prolećna temperatura je 11,8 °C, a zimska -2,5 °C) čine je idealnim mestom za odmor.
Položaj na razmeđi Karavanki i Julijskih Alpa, okružena šumama i livadama čini je atraktivnom i privlačnom tokom cele godine. Sezonski uticaj praktično i ne postoji iako je, svakako, čuvenija po zimskom i ski turizmu. Sezona skijanja traje od decembra do marta.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je čuvena po Svetskom kupu u Alpskom skijanju koji se ovde održava, kao i po ski skokovima u Planicama. Skijališta Kranjske Gore ukupno imaju preko 40 km uređenih staza, koje se pružaju kroz prelepe planinske predele, neke staze se pružaju čak i kroz Italiju i Austriju.
Postoje zasebne staze za skijaše kako početnike i manje iskusne skijaše tako i za profesionalce i napredne skijaše. Snowboarder-i imaju svoje zasebne staze. Ukupno postoji 4 tipa staza (po težini): početnčka (zelena), srednja (crvena), napredna (crna) i snowboard (plava). Ove staze opslužuje čak 19 ski liftova, koji prevezu oko 18 000 skijaša na sat.


Pored snežnih, postoje i biciklističke staze duge oko 150 km. Kranjska Gora omogućava i penjanje uz zaleđene stene i vodopade, klizanje na zaleđenom jezeru, snowboard, planinarenje, jahanje, vožnju bicikla, paraglajding, ribolov, golf i mnoge druge sportove.

A photo posted by Antti Aalto (@aaltoantti_) on

One Response to "Kranjska Gora"

  1. Bled i Bledsko jezero – Via Balkans Posted on 13.06.2010 at 22:11

    […] s obzirom da se nalazi u planinskom delu Slovenije. Sezona kupanja je ovde najduža u poređenju sa ostalim planinskim odmaralištima. To je zasluga Julijanskih Alpa i planine Karavanke koji okružuju Bledsko jezero i na taj način […]