Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Jahorina

Jahorina je planina koja je svoju slavu, kao i svoj sinonim „Olimpijska planina“, stekla za vreme održavanja četrnaestih zimskih Olimpijskih iga ra u Sarajevu. Od tada pa sve do danas, Jahorina je jedno od nekoliko top ski i zimskih destinacija na Balkanskom poluostrvu.

A photo posted by Hotel Termag (@hoteltermag) on


Konfiguracija terena i klimatski uslovi sa dosta snega pogoduju razvoju zimskog i ski turizma. Na Jahorini vam je na raspolaganju 20 km uređenih staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina). Ski centar poseduje četiri žičare i četiri ski-lifta.

Jahorina pripada sistemu Dinarskih alpa. Njen najviši vrh je Ogorjelica sa 1 916 metara nadmorske visine. Blizina Sarajeva (30 km) i Pala (15 km) ovu turističku destinaciju čini još atraktivnijom i pogodnijom za zimovanje.

Jahorina ski centar

Prosečan broj dana pod snegom iznosi ukupno 175, i to u vremenskom periodu od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u mesecu februaru iznosi ukupno 106 cm.

Zanimljiva je i priča o poreklu imena ove planine koje u originalu glasi „Javorina“,
po stablu planinskog ili grčkog Javora (lat. acer heldreichii) karakterističnom za ovu planinu. Ime „Jahorina“ potiče iz doba turske okupacije zahvaljujući glasovnoj promeni „V“ u „H“ karakterističnoj za turski jezik.
Inače, Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija i zaštitni simbol ove planine. Ujedno, Jahorina je najsevernije stanište ove vrste drveta.

jahorina

Prepoznatljiv motiv sa Jahorine su guste šume i bistri planinski izvori i potoci prebogati ribom. Stoga, Jahorina je popularna i privlačna i za ribolov kao i za izletnike i ekskurziste tokom čitave godine.
Jahorina je, između ostalog, bogata i kupinom, malinom, borovnicom, brusnicom, jagodom i nanom kao i biljkama: zovom, maslačkom i kantarionom.

Stoga, ako ne volite sneg i skijanje, Jahorina vas svakako neće razočarati.