Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Brašov i Poiana Brašov

Brašov

Brašov je srednjevekovni grad u Rumuniji, smešten u središnjem delu zemlje u istorijskoj pokrajini Transilvaniji, tačnije njenom jugoistočnom delu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara a prostire se na 267 km2, u njemu živi blizu trista hiljada stanovnika po čemu je osmi grad u Rumuniji.

Grad Brašov

Grad Brašov je dobio ime po tvrđavi Brassovia koja se nalazi na planini Tampa. Osnovan je u XIII veku, kada je na tom mestu Tevtonski red (krstaški viteški red, nosili su bele ogrtače sa crnim krstom) napravio utvrđenja radi odbrane mađarskog kraljevsta i odredio trgovačku koloniju Kronstadt (na mađarskom Brasso). Kako mu je položaj takav, na raskrsnici trgovačkih puteva, vekovima je povezivao i spajao Osmansku imperiju i zapadnu Evropu. Kada su ga naselili Sasi, gradili su kuće i crkve u nemačkom stilu, što je ostavilo dosta traga na gradsku arhitekturu što je prepoznatljivo i danas. Za vreme komunizma grad je nazivan Orasul Stalin (Staljingrad).

Danas je Brašov poznat kao kulturno, obrazovno i privredno središte južne Transilvanije. Ima veoma povoljan položaj za turizam, okružen je selima razbacanim po Karpatima, srednjevekovnim zamkovima, u blizini su i najbolja zimska izletišta i kompleksi, a sve to na samo 180 km od Bukurešta.

Zahvaljujući očuvanom i vrednom starom jezgru grada u kome se nalaze brojne crkve, trgovi, palate i parkovi, Brašov je važno turističko odredište. Srari grad je istorijski centar, čije je središte veliki trg Piata Sfatului na kojem je u srednjem veku bila smeštena glavna tržnica. Trg je okružen prelepim kućama sagrađenim u različitim arhitektonskim stilovima. Gradska većnica je smeštena u središtu trga, a na njoj se prepliću gotski, renesansni i barokni elementi. U gradskoj većnici se nalazi Trubačev toranj visok 58m i Istorijski muzej (Muzeul de Istorie) u okviru kog se nalazi balkon koji ima pogled na velelepni trg. Kuća Hirscher (Casa Hirscher) je građevina rensansnog stila sagrađena u XVI veku, nekada su se u njoj okupljali saksonski trgovci a danas je tu smešten poznati restoran Cerbul Carpatin. Crna crkva (Biserica Neagrâ) je najveća gotska crkva, prvobitna građevina na toj lokaciji je bila katolička crkva sv. Marije. Tokom napada Habsburgovaca na Brašov u borbi protiv Turaka grad je 1689. godine zadesio strašan požar, crkva je tada dobila ime Crna zbog zidova koji su pocrneli nakon požara. Rumunska pravoslavna katedrala (Catedrala Ortodoxa Romaneasca), sagrađena je 1896. godine a u njoj se mogu videti ikone u vizantijskom stilu. Strada Republicii je poznata ulica u Brašovu u kojoj se nalazi najviše prodavnica, a Strada Sforii je najuža ulica u Evropi i široka je samo 1.3 m i prava je atrakcija. Cetatea Brasov (Citadela Brašov) je tvrđava iz XVI veka smeštena na brdu Dealul Cetatii. Grad je nekada bio opasan zaštitnim zidovima, visokim 12 m a 3 km dugačkim, njihovi ostaci se mogu videti na zapadnoj strani grada. Iz bilo kog dela Brašova se može videti planina Tampa (955m), koja predstavlja prirodnu granicu između srednjovekovnog i novog dela grada.

Osim prelepe arhitekture i prirode, grad obiluje kafeima sa baštama i restoranima, a neki od njih su urađeni u srednjevekovnom dungeon stilu. Brašov je istovremeno i star i moderan što mu daje posebnu draž.

Okolina Brašova, kao i sam grad obiluje znamenitostima i atraktivnim destinacijama koje svakako ne treba zaobići. Rašnov, grad i tvrđava koji se nalazi se na 15 km od grada je stari saksonski grad, kao i Brašov. Smešten na početku šume koja se pruža do obližnjih planina. Drakulin zamak Bran nalazi se na oko 30 km od grada, to je jedan od dvoraca koji se povezuje sa grofom Drakulom, smešten nad strmom dolinom koja vodi u Vlašku.

Predal je planisko mesto udaljeno 25 km od Brašova, to je grad koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini (1033 m) u Rumuniji. Prahova dolina je udaljena 44 km od Brašova, u njoj se nalazi Sinaja poznata kao “biser Karpata“. Mesto je dobilo ime po svetoj planini Sinaj u Egiptu, poznato je po tome što je u njemu smeštena letnja rezidencija kraljevske porodice.

Postoji veoma raznovrsna ponuda smeštaja “za svačiji džep“, od privatnih soba, preko hostela, do dobrih i skupih hotela. Privatni smeštaj dosta razvijen, a neretko ugostitelji čekaju na stanici kako bi namamili turiste koji dolaze u grad.

Poiana Brašov

Pojana Brašov (Poiana Brasov) je najpoznatiji ski centar u Rumuniji, smešten na Južnim Karpatima. Osnovan je 1895. godine, a od Brašova je udaljen samo 12 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000-1200 m, dok su ski-staze na oko 1800 m.

Posetiocima je obezbeđeno sve što je potrebno za bavljenje zimskim sportovima, ali i sve što je potrebno za odmor i uživanje. Postoji 12 ski-staza sa različitim stepenom težine, tako da i iskusni skijaši a i on i manje iskusni mogu pronaći odgovarajuću stazu za sebe. Tu su i sportski tereni, jezero, diskoteke, kafići i restorani. Smeštaj se može naći u mnogobrojnim hotelima, hostelima i vilama.

 

Od kad je Rumunija postala punopravna članica Evropske unije, 2007.g., u centar je dosta investirano, povećao se broj turista iz Evrope zbog dosta povoljnijih cena nego u poznatim evropskim skijalištima. Ipak, kažu da cene više nisu tako povoljne kao pre par godina.

Vazduh blagotvorno deluje na lečenje fizičke i psihičke iscrpljenosti, anemije i bolesti respiratornog sistema, što bi se reklo “okrepljuje i dušu i telo“.

Tekst napisala: Slavica Blagojević

Brašov – plan grada


View Larger Map

2 Responses to "Brašov i Poiana Brašov"

 1. Durand Posted on 14.02.2011 at 22:47

  Dobar dan,

  zahvaljujuci vasem tekstu, jedna od sledecih destinacija je i Brasovo!

  Nastavite da nam dajete zelju da bolje upoznamo svoje susede!:smile:

  Veliki pozdrav!

  Maja

 2. admin Posted on 14.02.2011 at 22:59

  Naravno Majo! To nam i jeste cilj isto kao i da ti susedi upoznaju nas…
  Neverovatno je koliko ih slabo poznajemo a kako su nam bliski.
  Želim vam lep provod u Brašovu 🙂 Ne propustite priliku da se prošetate Drakulinim stazama, obiđete dvorce Bran, Peleš i Hunedoaru… Potražite ih ovde kod nas na sajtu