Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Velebit

Ljubim tvoje vilovito stijenje
I u njemu kršno kamenje
Ljubim tvog u gorici vuka
I onoga ličkoga hajduka
Ti vilo Velebita
Ti našeg roda diko.

Ovi stihovi stare narodne pesme verovatno najbolje opisuju svu lepotu Velebita, odnosno kako ovu planinu doživljavaju pesnici. Brdski masiv Velebita, jedan je od najvećih u užem dinarskom području, i proteže se, u dužinu, otprilike 145 km, od Vratnika nad Senjom na severozapadu do reke Zrmanje na jugoistoku. Od obalnog pojasa do kopnenog podnožja u Lici, u proseku je širok oko 14 km. Na površini od oko 2270 km2 prostiru se krševiti grebeni i ponikve, gorskih hrptovi, doline i pretplaninski vrhovi koji premašuju nadmorsku visinu i od preko 1370 m. Padine Velebita su veoma strme, a primorska padina, kojom se spušta do mora, mnogo je viša od kopnene padine. Obe se padine međusobno bitno razlikuju i izgledom, dok je primorska padina vrlo krševita i gola, mestimično poput Mesečevog predela, sive ili žućkastosive boje, prošarana sitnim zelenilom. Kopnena padina, iako strma, ipak izgleda pitomije, skoro sva obrasla u šumu, tamnozelene je boje.

Velebit

Posebna atrakcija za turiste željne pustolovina čuvene su Cerovačke pećine, jedne od najpoznatijih i najznačajnijih speleološkim objekata u Hrvatskoj, smeštene na južnom delu Parka prirode „Velebit“. Kompleks čine 3 pećine (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turističku posetu je uređeno prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Pećine su izuzetno bogate nalazima arheoloških ostataka i jedno su od većih nalazišta pećinskog medveda u Hrvatskoj, stoga ako se odvažite u ovu velebitsku avanturu pamet u glavu i samo oprezno da ne probudite nekog medu iz zimskog sna :).

Posetom tzv. “poučnoj stazi” (pešačenje uz vodiča) Kudin most, može se upoznati najlepši deo velebitske reke Krupe sa njenim raskošnim slapovima i sedrenim kaskadama, kao i prošetati preko Kudinog mosta, najstarijeg očuvanog prelaza preko Krupe. Sa poučne staze od Golubića do Kudinog mosta otvaraju se impresivn vidici na modro-zelenu Krupu i na njenu sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju visokim slapom preko kojeg vodi Kudin most. Predanje kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio reku koja ga je delila od njegove drage. Po njemu je most i dobio ime. Izgrađen je na prelazu iz 18. u 19. vek. Vredni (i zaljubljeni!) majstor je u čak 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obe obale Krupe.

Mnogobrojne planinare i ljubitelje u brdsku vožnju biciklima, Velebit kao destinacija privlači upravo zbog raznovrsnosti prirodnih lepota, vrlo dobri i brojnih prilazi, oko 1000 km šumskih puteva, petnaestak planinarskih Kuća, dva nacionalna parka (Paklenica i Sjeverni Velebit) i, posebno vredna pažnje, “Premužićeva staza“ koja vodi kroz severni i srednji Velebit i kojoj po lepoti i dužini (50km!), kažu lokalci, nema konkurencije na celom Balkanu. Planinarska sezona traje preko cele godine, ali ne treba smesti s uma da je zimi česta bura, veoma snažan vetar sa kojim se mogu nositi samo najizdržljiviji. Leti je pametno izbegavati uspon sa primorske strane, pogotovo sredinom dana, jer su gole i kamenite padine izložene veoma jakom suncu, pa izraz “gori kamen od vrućine” dobija potpuno novu dimenziju.

Tekst: Aleksandar Devetak
Fotografije: Miroslav Bronzić