Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Transilvanski alpi ili južni Karpati

Karpati su planinski lanac u srednjoj Evropi. Pružaju se na dužini od preko 1300 km, a širina im je promenljiva i kreće se od 12 do 500 km. Prosečna nadmorska visina se kreće od 1500-1600 m. Protežu se kao veliki luk od Bratislave preko teritorije Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine, Rumunije do istočne Srbije. Najviši vrh Karpata nalazi se na Visokim Tatrima u Slovačkoj, to je vrh Gerhalovka (2655 m). Karpati se dele na Zapadne Karpate, Šumovite, Istočne i Južne Karpate koji se još nazivaju i Transilvanski Alpi.


View Larger Map

Transilvanski alpi su poznati i kao ’’nepravilni’’ Karpati i najviši su planinski vrh u Rumuniji. Nadimak ’’nepravilni’’ su dobili zbog svog asimetričnog oblika. Građom, sastavom i reljefom se dosta razlikuju od ostatka Karpata da se uglavnom smatraju zasebnim planinskim lancem. Protežu se kroz Rumuniju i istočnu Srbiju. Dele centarlnu i južnu Rumuniju, tj. čine granicu istorijskih pokrajima Vlaške i Transilvanije. Predstavljaju deo Karpata smešten između reke Prahove na istoku i Tamiša i Černe na zapadu, a na jugu ih uokviruju Balkanske planine (Rtanj, Ozren, Devica, Suva planina i Stara planina) Srbije. Najviši vrh Južnih Karpata je Moldoveanu (2543 m).

Reka Dunav se probija kroz Karpate između Srbije i Rumunije i čini Đerdapsku klisuru.
Najveći gradovi u Južnim Karpatima u Rumuniji su Brašov, Drobeta – Turnu Severin, Petrosani, Ploiesti, Rešica i Sibiu, a u Srbiji Bor i Vršac.
Južni Karpati poseduju velika rudna bogatstva. Oko grada Ploiesti postoje značajna nalazišta nafte, jedno od najvećih nalazišta nafte na kopnu Evrope, a u Srbiji oko grada Bora postoje nalazišta ruda. Ovi krajevi su bogati i gvožđem, ugljem, zlatom, srebrom, bakrom, olovom i dr. Važna rečna izvorišta su Tisa, Visla, Odra, Dnjestar, Prut, Moriš i dr.
Klima Karpata je kontinentalna i planinska. U višim predelima šume su uglavnom četinarske a u nižim predelima pretežno bukove. Ima dosta pašnjaka pa je samim tim razvijeno stočarstvo. Nastanjuju ih divlje životinje kao što su medved, vuk, divlja mačka…

Karpati

Transilvanski alpi predstavljaju pravu zimsku idilu za sve ljubitelje planina, snega i zimskih sportova. Ulaže se dosta novca u razvoj zimskog turizma i smeštajne kapacitete. Najpoznatija i najposećenija skijališta nalaze su u okolini grada Brašova, to su Pojana Brašov, Sinaja, Predeal, dosta su posećeni od strane turista iz svih delova Evrope.
Pojana Brašov (Poiana Brasov) je najpoznatiji ski centar u Rumuniji, smešten na Južnim Karpatima. Osnovan je 1895. godine, a od Brašova je udaljen samo 12 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000-1200 m, dok su ski-staze na oko 1800 m. (pročitajte ceo tekst Brašov i Pojana Brašov).

Sinaja (Sinaia) je pravo mondensko mesto, nazivaju je i “biser Karpata“, u Evropi je poznata još od pre Drugog svetskog rata. Nalazi se u podnožju planine Bućeđi, u predelu Valja Prahovej, na 800 mnv. Skijaški tereni su na 1400-2100 mnv, poseduje osam žičara i 12 ski staza ukupne dužine 14 km. Poseduje desetak hotela u blizini staza, dok su vile i planinske kuće razbacane u brdu, u gustoj šumi, kraj vrhova najboljih staza. Mesto je dobilo ime po svetoj planini Sinaj u Egiptu. Pažnju turista privlači i raskošna arhitektura i srednjevekovni manastir. Manastir Sinaja je zadužbina Mihaja Kantakuzina, sagrađen je 1965. godine i oko njega je nastalo današnje naselje. Posebnu pažnju turista privlači bajkoliki dvorac Peleš, impresivno zdanje prvog rumunskog kralja.

Na padinama planine Klabučet nalazi se skijaško područje koje obuhvata ski centre Predeal, Azuđu i Bustreni. Predeal je mirno i tiho planinsko mesto, mahom privlači skijaše početnike i one osrednje, kao i porodice sa decom. Od Brašova je udaljeno 40 km a od Sinaje 20 km. Ima osam staza ukupne dužine oko 5 km, nalazi se na nadmorskoj visini od 1100-1445 m.
Šest kilometara južno od Azuđa nalazi se malo naselje i skronmni ski centar. Ima dve staze i tri ski lifta, ali zato je jedna staza duga 5,4 km. Skijalište Busteni nalazi se 4 km od Azuđa, smešteno je ispod vrha Karajman koji dostiže visinu 2484 m. Poznato je po memorijalnom kompleksu, sagrađenom u čast rumunskih vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

Na području Predeala ima dosta hotela, popularne su i sobe u privatnom smeštaju koje se mogu iznajmiti veoma povoljno. Ima dosta restorana i kafića, a cene su povoljnije nego u Pojani Brašov i Sinaji, pa ne čudi što se ovde svake godine beleži sve veći broj turista.

Turistima iz Srbije može biti zanimljivo nekoliko manjih skijališta u jugozapadnom delu Transilvanskih alpa, jer su blizu granice sa Rumunijom. Na stotinak kilometara od Vršca nalazi se skijalište Semenik (1410 m), u istoimenom nacionalnom parku, a u okviru Banatskih planina. Postoji par manjih staza od oko 700 m, a najduža je staza za alpsko skijanje od 800 m. U kompleksu Semenik nalazi se nekoliko planinskih vila, brvnara i 4 hotela.

Sličan ski centar je Stana de Vale (1102 m) koji se nalazi na planini Vladesa, blizu gradova Oradea i Kluj. U ovom području, samo malo istočnije, nalazi se Paltinis (1172 m), skijalište sa dugom tradicijom, još od 1912. godine. Poseduje četiri, lepo uređene, ski staze na nadmorskoj visini od 1450-1667 m. Okružuju ga prelepe šume planine Cindrel, poseduje jedan hotel, nekoliko vila i desetak planinskih brvnara.
Ali, pored svih ovih predivnih mesta i skijališta, turisti se za odluku da odmor provedu baš na Južnim Karpatima najviše odlučuju zbog raznih privlačnih priča o Transilvaniji, postojbini vampira i njihovog krvožednog vođe. Nezaobilazna je poseta velelepnog gotskog Zamka Bran, u kome je grof Drakula bio zatečen a u njemu je i preminuo.

 

Tekst napisala: Slavica Blagojević
Fotografije: Adelina Metikoš, Slađana Maksimović

2 Responses to "Transilvanski alpi ili južni Karpati"

 1. Shone Posted on 13.09.2011 at 23:01

  pozdrav…
  kratko cu prokomentarisati ovaj text…pominju se mnogi ski centri a slika je samo iz Poiane Brasov…slika valova(lednickog korita) je sa Fagaraskih karpata, kroz koji prolazi cuveno-atraktivni put dn7c ili transfagarasan…ovi termini se nigde ne pomunju, kao ni jezero Balea, ciju sliku vidimo…
  i vrsac, kao ni vrsacke planine ne pripadaju karpatskim planinama…

 2. admin Posted on 14.09.2011 at 22:31

  Ozbiljne i konstruktivne primedbe!
  Svaka čast i hvala!
  Od urednika (koji upravo odgovara) bi se očekivalo da odmah reaguje i obeća ispravku svega navedenog… ali, ipak ču sačekati da dogovorimo saradnju (maločas sam odgovorio na mejl) pa da to odradimo „ljudski“.
  Srdačan pozdrav!