Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Olimp

Olimp (grč. Όλυμπος) je najviša planina u Grčkoj i druga po visini na Balkanu.

Ova planina zauzimala je posebno mesto u civilizaciji stare Grčke. Prema Grčkoj mitologiji, na vrhu Olimpa živelo je dvanaest bogova u svojim kristalnim palatama. U središtu je bila palata vrhovnog boga Zevsa a oko nje palate bogova: Here, Posejdona, Aresa, Hermesa, Hefesta, Afrodite, Atine, Apolona i Artemide.
Bogova na Olimpu nikada nije bilo više od dvanaest, ali su se izmenjivali još i sledeći: Heba, Helios, Hestija, Demetra, Dioniz, Had i Perzefona.
Za planinu Olimp vezani su još mnogi mitovi i legende: Titani, Kiklopi, vrata od oblaka…

Ipak, Olimp je stvarnost u šta se možete bez problema uveriti i sami. Nešto više uloženog napora i energije i dva dana (koliko traje uspon) i naćićete se na vrhu Olimpa! Na mestu Zevsove kristalne palate…

Ovaj vrh zove se Mikitas (Mikitaš) i visok je 2917 metara, dakle, nije neosvojiv.

U prevodu sa grčkog „Mikitas“ znači „nos“. „Olimp“ u prevodu sa grčkog znači „Svetla“ (planina).
Pored Mikitaša, svojom visinom se izdvaja i obližnji vrh Skolio (2.911 m) te vrhovi Stefani (2.909 m) i Skala (2.866 m).
Ipak, nije ni čudno što je Olimp ovoliko mistična planina budući da je na njegov vrh ljudska noga kročina tek 1913. godine.

Uspon na Olimp je uvek organizovan u turama i traje dva dana (u slučaju da ste profesionalni alpinista, savladaćete ga za jedan dan). Polazna tačka je gradić Litohoro (Litochoro) koja se nalazi na istočnoj strani planine. Staze su markirane i postoje planinski domovi za slučaj nužde i sl.

Olimp je čuven po verovatno najbogatijoj flori u Evropi sa pregrštom endemskih i mnogih retkih vrsta biljaka. Proglašen je za Nacionalni park a od 1983 godine se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Ukoliko ste željni avanture osmelite se i pođite put Olimpa. Morate priznati da osvojiti vrh Olimpa zvuči skroz moćno!

Mitovi i legende kazuju da su bogovi odavde mogli gledati na Atinu, Tebu, Spartu, Korint, Arg i Mikenu na jugu i Makedonijiu i Tesaliju na severu…

Foto: Slađana Maksimović
Tekst; Miroslav Bronzić
Panorama: 360 Cities