Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kako se misteriozni brod sa plaže Navagio nasukao na Zakintosu?

Ostrvo Zakintos koje se nalazi na jugozapadnoj obali Grčke u Jonskom moru ima fantastične plaže, zelene doline i skrivene uvale. Ipak, Zakintos je postao poznat izvan granica Grčke po plaži Navagio, maloj uvali sa vrhunskom plažom i kristalno čistim morem koje udomljava čuvenu olupinu broda. Otkrijte istinitu priču koja se krije iza čuvene olupine broda i kako je zapravo brod sa plaže Navagio završio nasukan na jednoj od najpoznatijih plaža Grčke.

zakintos-uvala-plaza

Nema sumnje je plaža Navagio (plaža olupine broda) jedna od najpoznatijih i plaža sa najviše uslikanih fotografija u Grčkoj. Nalazi se na sjeverozapadnoj obali Jonskog ostrva Zakintos (koje je takođe poznato kao Zante). Navagio plaža, ranije poznata kao Agios Georgios (sv. Đorđe), postala je improvizovano brodsko “groblje” kada se brod MV Panajotis nasukao na njenim obalama u oktobru 1980. godine.

Brod koji je postao moderan mit

Mnoge teorije i spekulacije su vođene o tome kako je brod dospeo ovde, i dok je datum često pogrešan u tim pričama (po određenim izvorima događaj se desio u 1981, 1982. i 1983.), većina njih tvrdi da je MV Panajotis bio švercerski brod. Upravo zato se ovaj zaliv naziva i Švercerski zaliv. Neki kažu da je brod učestvovao u švercu cigareta, vina, pa čak i ljudi. Kada su snage vlasti otkrile nedozvoljene radnje i saterale brod u ćošak do uvale, gde je kružio, tada se i nasukao. Drugi, koji podržavaju teoriju da je brod zaista učestvovao u švercu cigareta, alkohola i žena, imao kvar motora i da se jednostavno nasukao na obalu u zalivu.

zakintos-navagio-beach-shipwreck

Druga teorija tvrdi da je vlasnik MV Panajotisa, Haris Kompoteklas, prevozio krijumčarene cigarete iz luka Jugoslavije i Albanije u cilju da ih pošalje do Italije. Na ovom putu, on je bio primoran da ukrca dva italijanska krijumčara. Priča dalje kaže da je to kapetan uhapsio i zatvorio dva Italijana kako bi iskoristio krijumčarenu robu za sebe.

Međutim, zbog iznenadnih loših vremenskih uslova, morao je da usidri brod u zalivu. Dok su on i njegova posada navodno pokušavali da spasu teret, veći deo robe su odneli talasi i tako obradovali lokalno stanovništvo koje je potom sakrilo robu.

Kada su vlasti saznale za incident, došle su i uhapsile kapetana zajedno sa njegovom posadom, dok su Italijani deportovani nazad u svoju zemlju. U Italiji su osuđeni kao učesnici krijumčarenja, dok je roba sa broda prodata putem aukcije.

Istinita priča o brodu na plaži Navagio

Nedavno je kapetan broda, poreklom sa Kefalonije, Karalambos Kompotekras-Kocoros, priznao istinu o tome šta se dogodilo te noći.

Prema njegovom sećanju, MV Panajotis (br. 4512 iz Pireja) isplovio je iz luke Argostoli na Kefaloniji za luku Drač u Albaniji 6. septembra 1980. Kada je pošiljka bila utovarena i kad je došlo vreme za povratak, u večernjim satima, 2. oktobra, 1980. godine, brod je završio nasukan na tadašnjoj plaži Svetog Đorđa u blizini Volimesa zbog loših vremenskih uslova i mehaničkog kvara.

,,Prijavio sam nesrećan slučaj nadležnima, ali zbog činjenice da pristup plaži nije bio dostupan putem kopna, nismo bili u mogućnosti da zaštitimo teret koji je brod prevozio od lopova i drugih opasnosti. Zbog toga, deo pošiljke je ukraden zajedno sa raznom opremom broda (radar, VHF radio, itd). Otišao sam kod nadležnih kako bih prijavio da je moja imovina ukradena, a generalni tužilac područja je u mom prisustvu organizovao zvaničnu istragu na licu mesta u saradnji sa lokalnom policijom.

zakintos-shipwreck-uvala

Ishod je bio izuzetan i tokom prvih dana operacije, svi ukradeni predmeti, kao i ukradeni deo pošiljke, pronađeni su u lokalnim selima u blizini. Uhapšeno je i zatvoreno ukupno 29 osoba tokom narednih meseci kada su suđenja završena.“

Nakon što je bio oslobođen svih optužbi od strane suda, kasnije je prisiljen od strane vlasti da brod ukloni sa plaže sopstvenim sredstvima. Kada se vratio “na mesto zločina”, ne bi li promislio kako bi mogao da zapravo izvrši taj manevar, bio je toliko zapanjen ljepotom rđajuće olupine da je odlučio da ga ostavi baš takvog kakav jeste dan danas.

Sada je vlasnik kompleksa vila i apartmana pod nazivom Monte & Mare na Kefaloniji, gde živi opuštenijim životom u svojoj prelepoj domovini, u kojoj mnogi vole da ljetuju.

Bez obzira na glasine ili priče u koju verujete, nema sumnje da je sve što se dogodilo te noći 2. oktobra 1980. godine ostavilo zapanjujući spomenik koji je postavio Zakintos na turističku mapu sveta. Danas je to nezaobilazna atrakcija ako pođete sa turističkom agencijom na ljetovanje na Zakintosu, u prirodnu oazu Grčke.