Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Pamukale

Pamukale (Pamukkale), jedno od najinteresantnijih i najneobičnijih mesta na svetu, svakako, najznačajnije prirodno obeležje Turske.
Svake godine privlači sve više posetilaca i postaje globalna atrakcija.

A photo posted by @nikitagordeew on

Pamukale u prevodu znači „Tvrđava od pamuka“. Neki smatraju da je taj naziv motivisan izgledom litica i terasa, ali lokalna legenda kazuje da su u davna vremena ovde divovi sušili obrani pamuk…

Kada gledate fotografije sa Pamukkalea često ćete na prvi momenat pomisliti da se radi o snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima…

Pamukkale

Pamukale su zapravo niz kaskadnih terasa na nagnutom terenu. Na vrhu se nalaze izvori tople, skoro vruće visokomineralizovane vode prebogate kalcijumom koja se sliva niz kaskade i stvara bazene sa toplom vodom na terasama. Kalcijum koji se vekovima taložio na površini je glavni „krivac“ za beli „pamučni“ izgled terena. Kaskade prekrivaju površinu od 2,5 km dužine i 0,5 km širine.

A photo posted by @nikitagordeew on

Prema jednoj od legendi koja se vezuje za ovo mesto dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stepeni celzijusa) kako bi se podmladili 5 godina.

Osim prirodnih, u Pamukkaleu postoji i nekoliko kulturno-istorijskih atrakcija i znamenitosti a najčuveniji je drevni rimski amfiteatar Hierapolis koji ima kapacitet prostora oko 7,000 mesta.

A photo posted by @_anasteisha__k on

Ostale znamenitosti su Apolonov hram, muzej koji čuva kolekciju predmeta iskopanih na tlu starog Hierapolisa i Bazilika iz 6. veka.

Veruje se da je grad Hierapolis, na čijem se davno napuštenom tlu nalaze Pamukale, osnovao jedan od pergamskih kraljeva u 2. veku p.n.e.

Celodnevni izlet tokom kojeg ćete posetiti tople kleopatrine izvore (30-60 oC) definitivno vredi truda!

A photo posted by @hsy0809 on

One Response to "Pamukale"

  1. Pamukkale wallpaper – Via Balkans Posted on 16.05.2010 at 18:05

    […] Više o destinaciji Pamukkale saznajte ovde. […]