Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Santorini

Crni biser Egejskog mora

Santorini je jedno od najprivlačnijih grčkih ostrva i najslikovitije ostrvo Kikladskog arhipelaga sa karakterističnim čisto belim kućicama i plavetnim kuplama malih crkava, zanimljive istorije i odlične kuhinje.

A photo posted by Shiro Takiki (@shirotakiki) on


Nigde na svetu ne postoji takva igra kolorita i pejzaža: skupovi belih kikladskih kućica načičkanih na vrhovima crnih vulkanskih stena i plažama od tamnog, crvenog i belog peska. Zalazak sunca na Santoriniju je poseban doživljaj, najčudesniji i bojama najbogatiji u celoj Grčkoj.

sanrorini

Santorini je nastao vulkanskom erupcijom koja se dogodila još u praistoriji u kasnom bronzanom dobu. Užarena lava uništila je pređašnje ostrvo. Legenda kaže da je pređašnje ostrvo bilo visokorazvijena civilizacija a kasnije je na tim temeljima stvoren mit o Atlantidi. Sudeći po lepoti naslednika slavne Atlantide, poverovaćete da je mit stvaran i istinit. Da je priča bar delom istinita govori i činjenica da su talasi izazvani erupcijom santorinija uništili Minojsku Civilizaciju na Kritu.

A photo posted by @golden_girl_ivi on


Santorini je dobio ime po kapelici sv. Irene (Santa Irene) a prethodno se još zvao Strongyle (Okrugli i Kalliste (Najlepši). Bogata istorija Santorinija najbolje se uočava na dva arheološka lokaliteta: Akrotiri – otkriva ostatke praistorijske Tere, i Mesa Vouno. – drevni grčki grad.
Glavni grad ostrva je Thira ili Fira smešten na 900 metara iznad nivoa mora. U Thiri (Firi) se nalazi Muzej There, Arheološki muzej i Muzej folklora.

Ostrvo je čuvno po mnogim crkvama i kapelama – čak 352! Većinu njih su napravili pomorci, iz zahvalnosti svecu uz čiju su se pomoć spasili iz oluje ili neke druge opasnosti.

otok santorini

Na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva se nalaze čuvene plaže od kojih je svaka na svoj način jedinstvena i neponovljiva. Najpoznatije plaže ostrva su Perivolos, Perisa, Kamari (Crna plaža, duga oko 8 km), Amudi (do nje vodi 214 stepenika iz sela), Monolitos, Armeni, Kokini (crvena plaža). Posebna atrakcija je zaliv Kaldera koji ima oblik polumeseca a ustvari je vulkanski krater napunjen morskom vodom.

A photo posted by Kim Viljoen (@queenofbalter) on


Jedna od atrakcija Santorinija je jahanje na magarcima po strmim stepenicama i uskim uličicama ostrvskih naselja. Druga neobičnost santorinija jesu mladenci „na svakom ćošku“. Naime, ostrvo je čuveno po venčanjima i parovima iz celog sveta koji dolaze ovamo da obave taj svečani čin. Nije ni čudno obzirom na romantiku zalazaka sunca, atmosferu, fotogeničnost i originalnost ostrva…

One Response to "Santorini"

  1. Mykonos, “fancy” island – Via Balkans Posted on 08.06.2010 at 18:01

    […] popularity and prices, it is just behind the Santorini and Crete. Mykonos visited mainly younger population, and by this and other criteria also, it can […]