Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Mikonos

Mikonos (Mykonos, Μύκονος) je popularno „fancy“ ostrvo u Kikladskom arhipelagu čuveno po ludom noćnom provodu, „celebrity“ gostima i „expensive“ barovima i hotelima…
Barovima, pabovima i klubovima u kojima se organizuju žurke koje se završavaju tek u kasnim jutarnjim časovima…
Po popularnosti i cenama, nalazi se odmah iza Santorinija i Krita.

Na Mikonosu uglavnom letuje mlađa populacija i po ovom, ali i ostalim kriterijumima može se porediti jedino sa Ibicom.
Mikonos je već duže vreme čuven kao masovno letovalište gej populacije ali u poslednje vreme ovde je sve više „strejt“ turista, čak i porodičnih ljudi.

Glavni grad ostrva je istoimeni grad Mikonos sa oko 6 500 stalnih stanovnika. To je klasičan, tradicionalni Kikladski gradić sa kućicama izrazito bele boje i ravnih krovova poznatih sa razglednica, štaviše, sinonim su za Grčku…

Plan grada je teško razumljiv i ponajviše podseća na lavirint. Ipak, postoji mreža glavnih ulica (Matogianni, Enoplon Dynameon, i Mitropoleos) potkovičastog oblika koja „ograđuje“ staro gradsko jezgro sa tri strane dok je četvrtom okrenuto ka moru. Pored mora se nalazi riva tj. šetalište.
Posebno atraktivan deo grada je “Mala Venecija” (Little Venice), vizuelno je upečatljiva i prepoznatljiva po živopisnim zgradama šarenih fasada i balkona koje zapljuskuje more.


Mikonos je čuven po svojim vetrenjačama. Izrazito su bele boje sa slamnatim krovovima. Najčuvenija je ona u gradu Mikonosu.

Najčuvenija plaža na Mikonosu je „Paradise beach“ prepuna barova i pabova iz kojih neprestano tutnji glasna muzika. DJ-evi se redovno smenjuju a žurka nikada ne prestaje. Na plaži je isključivo mlađa populacija, konstantna je gužva a toples i nudizam su uobičajena stvar.