Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Korčula

U sred Dalmacije, tek nekoliko kilometara južnije od Splita, nalazi se ostrvo Korčula. Gotovo u potpunosti obraslo mediteranskom florom i šumom borova, ovo ostrvo je idealna destinacija za one koji su željni mirnog odmora, daleko od uzavrelog asvalta i buke diskoteka. Korčula je šesto po veličini, od famoznih 1.244 (ovih dana često spominjanih) ostrva na Jadranu, dugačko je čak 47 km i neizbežna je destinacija kako za ljude koji dolaze na Korčulu tako i na tzv. „proputovače“ koji obilaze celu Dalmaciju, put od Splita ka Dubrovniku ili obrnuto najlepši je preko Korčule. Na raznim hrvatskim portalima već se slavodobitno na Korčulu najavljuje dolazak, ni manje ni više, nego pevačice Madone i najvećeg svetskog režisera Stivena Spilberga. Ko zna, ako se ovog leta zateknete na Korčuli, možda i sretnete debeljuškastog bradonju sa kačketom ili vam pak Madona zapeva na uvce.

Korčula

Ostrvo Korčulu geografski čine tri veća naselja, na samom početku, sa jugo-istočne strane, nalazi se grad istovetnog imena koji je uglavnom predviđen za turiste, sa mnogo hotela i atraktivnih sadržaja zanimljivih posetiocima. Na sredini ostrva nalazi se mesto interesantnog imena, Blato. Da vas ne zbuni, ime mesta uopšte ne odgovara i njegovom izgledu. Radi se o malom lepom mestu prepunom gustog drveća koje na momente stvara atmosferu da se nalazite u sred šume a ne u naseljenom mestu. Treće veće mesto na ostrvu Korčuli je Vela Luka za koju ste, ako nigde drugo onda, sigurno čuli iz pesama Olivera Dragojevića ili Jasne Zlokić. Smeštena relativno blizu Splita, Vela Luka je omiljena destinacija za odmor mnogobrojnih splićana, naročito zaljubljenika u ribolov, pošto je, po izjavama svedoka, u ovom kraju Dalmacije ulov maltene zagarantovan.

Zanimljiva je priča vezana uz Korčulu i jednog od svetski najpoznatijih moreplovaca i istraživača Marka Pola. Naime, iako pouzdano nikad nije dokazano, smatra se da se na Korčuli 1254. godine rodio, glavom i bradom, Marko Polo. Po postojećim zapisima, ulica i deo grada u kome se nalazi tzv. kuća Marka Pola, po opisu odgovaraju upravo prostoru koji je od najranijih dana pripadao familiji Polo, danas je neizostavna atrakcija svakog namernika koga put donese na Korčulu.

One Response to "Korčula"

  1. Školski brod „Jadran“ – Via Balkans Posted on 14.06.2010 at 12:06

    […] ratne mornarice i služio im je takođe kao školski brod. Nadenuli su mu lepo novo ime „Marco Polo“. međutim, nakon kapitulacije počela je njegova agonija… Posle rata, pronađen je […]