Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kefalonija

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora. Jedno od najlepših i najprivlačnijih grčkih ostrva. Možda je dovoljno reći da se nalazi između Krfa, Lefkade i Zakintosa i to će biti dovoljna garancija da je reč o dobrom mestu za odmor. Ipak, Kefalonija je jedinstvena i neponovljiva: beskrajno plavetnilo, miris ruzmarina, sunce, lepe plaže (čak 250 km plaža), skrovita i slikovita mesta, morske pećine… sve je to Kefalonija.

Kefaloniju je najbolje opisao Luis de Bernijer u svom bestseleru „Mandolina kapetana Korelija“ po kojem je kasnije  snimljen istoimeni film sa Nikolasom Kejdžom i Penelopom Kruz u glavnim ulogama. Na ovaj način Kefalonija se proslavila širom sveta a turizam je doživeo naglu ekspanziju.

Zanimljiva je činjenica da je susedno ostrvo Itaka, nadomak Kefalonije rodno ostrvo mitskog junaka Odiseja. Dok boravite na Kefaloniji nikako ne propustite da odete na jednodnevni izlet do Itake.

kefalonija

Zanimljiva je priča o imenu Kefalonije. I ako postoji više verzija, svima je zajednička jedna ključna reč „Kefali“ (κεφάλι) što u prevodu na Srpski znači “glava” ili u žargonu „kefalo“.  Kefalonija je „glavno“ ostrvo čiji glavni grad Argostoli je upravno sedište šire regije, naročito u prošlosti budući da je danas Argostoli glavni grad prefekture Kefalonija i Itaka.

„Krstareći“ Kefalonijom stiče se utisak savršenog mira i spokoja ostrvskog života. Duhom mirni i staloženi Kefalonjani dočekuju vas širokim osmehom i krajnjom nesebičnošću bez obzira šo vas ne razumeju i ne poznaju. Drag ste im i dobrodošao gost. Život i istorija Kefalonije vezani su uz more i pomorstvo. Odavde potiču čuveni svetski pomorci koji i dan danas najveći deo svog života provode po belosvetskim morima i okeanima odakle se vraćaju donoseći svom ostrvu egzotične darove i blagostanje.

Reljefna osnova ostrva je planinska, sastoji se iz dva povezana dela, istočnog, koji je okrenut kopnu i ima prelepe peskovite plaže sa postepenim ulaskom u more i zapadnog, čije obale su strme i naglo se spuštaju u more. Sastav stena na ostrvu je krečnjački usled čega je erozija u tlu napravila brojne pećine i pukotine. Obala je prepuna zaliva i rtova. Na Kefaloniji postoji jedinstven fenomen otvorenih morskih pećina koje su ispunjene vodom.

Letovanje na Kefaloniji pruža nezaboravan ormor. provod i utiske koje ćete sabirati dugo nakon povratka. Neretko se ljudi ponovo vraćaju na Kefaloniju tražeći njen mir, spokoj i odmor u kom su ranije uživali.