Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Hvar

Sunce na vedrom nebu, koje sija preko 2.700 sati godišnje (i time ga čini najsunčanijim ostrvom u Evropi), kristalno plavo more, plaže od šljunka, prelepe male uvale, umereno topla klima, bujna vegetacija, vinogradi, maslinici, kao i lokacije od istorijske i kulturne vrednosti, sve to zajedno, bez imalo sumnje, čini Hvar prelepim mestom za odmor. Eminentni turistički časopis Traveller ga je još, sada već davne 1997. godine, uvrstio među 10 najlepših ostrva na svetu. Zahvaljujući svom položaju, Hvar je bio mesto gde se dotiču različite kulture koje su se međusobno ispreplitale, uticale jedna na drugu i u konačnici ostavile trag koji se jasno primećuje i danas.

Otok Hvar

Ime ostrva Hvar je grčkog porekla, od reči Pharos od koga su Rimljani izveli ime Pharia. Romani su pod uticajem izgovora lokalnog stanovništva u spisima iz srednjeg veka, Hvar nazivali Quara, a Mleci Liesna što je značilo šilo, a verovatno je taj naziv dobio zbog oblika oštrice kojom završava istočni deo ostrva. Stari Grad na Hvaru nezvanično slovi za najstariji grad u Evropi koga su osnovali Grci sa ostrva Parosa još 384. godine pre Hrista. Prema legendi, svojevremeno je jedan brod engleske ratne mornarice potonuo nedaleko od Hvara a jedan član čuvene engleske kraljevske porodice Tudor spasio se doplivavši do obale. Vrativši se u Englesku, nije mogao prestati pričati o lepotama Hvara i na taj način i nesvesno postavio Hvar na turističku mapu sveta.

Hvar

Raznovrsna hotelsko-ugostiteljska i sportsko-rekrativna ponuda, kakva postoji danas, na ostrvo privlače turiste jednako i leti i zimi, a zbog povoljne klime razvio se i zdravstveno-banjski turizam. Zanimljivo je da u vreme zimskog perioda, u slučaju da na Hvaru padne sneg, gosti imaju besplatan boravak onih dana kada površinu ostrva prekrije snežni pokrivač. Verujem da ne treba dodatno naglašivati da se ovakva prirodna pojava na ovom ostrvu veoma retko dešava. Hvarski trg, tzv. pjaca, je po neskromnom sudu domaćina, najveći i sigurno najlepši gradski trg na hrvatskoj obali Jadrana, a poznato je još i po nepreglednim poljima ljubičaste lavande, koja pokrivaju veći deo ostrva. Ova biljka ima lekovito dejstvo a bere se čim procveta, od juna do avgusta, idealna je prilika da se i sami u to uverite ako ovo leto planirate posetiti Hvar.

Tekst: Aleksandar Devetak
Fotografije:Adelina Metikoš