Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Brač

Brač je treće po veličini ostrvo u Hrvatskoj a najveće u srednjoj Dalmaciji. Na ostrvu se nalazi Vidova Gora, koja doseže 778 metara nadmorske visine, i najviši je ostrvski vrh na celom Jadranu. Na Braču živi oko 13.000 ljudi, uglavnom raštrkanih po manjim mestima, širom celog ostrva.

Najveće mesto je i turistički najpoželjnija destinacija, grad Supetar sa mnogobrojnim hotelima i lepo uređenim plažama. Grad Supetar je inače najbrže rastući grad u celoj Hrvatskoj, pošto se svake godine broj stanovnika poveća gotovo za hiljadu. Sve je to plod razvoja turističke ponude Brača i investicije u što atraktivnije sadržaje koji posetiocima čine boravak u Braču što prijatnijim. Treba svakako pomenuti da Brač ima i svoj aerodrom, čime se ne može pohvaliti ni jedno drugo ostrvo u bliskom okruženju.

Jedno od mesta koje bi posetiocima Brača svakako moglo biti interesantno jeste i gradić Bol sa svojom, sada već svetski poznatom, plažom Zlatni rat. On se nalazi na južnoj obali ostrva Brača, a plaža duga oko 1 kilometar je svojevrsni fenomen, pošto po opisu lokalnih meštana, izgleda kao šljunčani rt koje svojim talasima biserno čisto more oplakuje. Zbog ukrštanja vetrova na tom delu Jadrana, ovaj deo Brača je idealan i za ljubitelje jedrenja na dasci.

Otok Brač

Poput drugih dalmatinskih ostrva i Brač je prepun vinograda i maslinika koji pod uticajem povoljne klime i sunca koje većinu vremena u godini sija, rađaju plodno i obilato, a o kvalitetu bračkih vina i ulja zna se sad i znatno šire od Balkanskog poluostrva. Čitav kraj je bogat ribom tako da svi restorani nude bogat i širok meni najrazličitijih morskih delicija a u čiju svežinu i kvalitet ni najmanje ne treba sumnjati. Osim po plodnom tlu, Brač je možda još i poznatiji po svome kamenu, korištenom za gradnju mnogobrojnih značajnih građevina u svetu, primer je Dioklecijanova palata u Splitu, a postoje i nedokazane tvrdnje da je korišten za izgradnju Bele kuće u Vašingtonu.

Fotografije: Adelina Metikoš
Tekst: Aleksandar Devetak

One Response to "Brač"

  1. […] Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova, koji grad i okolinu štiti od prodora kontinentalne klime i ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, a duga i topla leta sa osvežavajućim vetrom maestralom. Makarska se razvila oko prirodne luke koju štite poluostrvo Sveti Petar i rt Osejava, što je doprinelo da danas slovi za važnu trgovačku luku. One koji planiraju da letuju u Makarskoj, interesovaće i podatak da iz luke više puta dnevno vozi trajekt za Sumartin na Braču. […]