Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Varna

Varna je najveći bugarski grad na Crnom moru, i treći po veličini grad u Bugarskoj sa oko 350 hiljada stanovnika. Varna je sedište istoimene Provincije, koja uključuje oblasti: Dobrič, Šumen, Targovište i Varna. Letnji glavni grad Bugarske, Varna je glavna turistička destinacija, ali i veliki univerzitetski centar i morska luka, sedište je bugarske ratne i trgovačke mornarice.

Varna

Odesos je stari naziv za Varnu, grad koji je nastao pre 26 vekova. Grčki putnici su došli do ovih prostora u 6. veku, privučeni lepotom mora, preoteli su je od lokalnih tračanskih plemena i osnovali sopstvenu koloniju. Grad dobija ime Varna posle osnivanja Bugarske države 681. godine. Različite kulturne epohe obeležavale su ovu oblast, antička, srednjevekovna, epoha Nacionalnog preporoda i modernog doba, a za vreme arheoloških iskopavanja Varne Nekropolis, nađena je najveća riznica zlata na svetu koja se može i videti u arheološkom muzeju u Varni.

Varna je važno središte morskog turizma kao i polazna tačka za mnoga crnomorska odmarališta (Zlatni Pjasci, Balčik, Čajka, Kavarna). U blizini mesta se nalazi rezidencija Evsinograd, letnja rezidencija bugarskih careva. Izgradnja Evsinogradske palate počela je 1882. godine dizajnom venecijanskog arhitekte Rupelmejera. Te godine bugarski Princ Aleksandar Batenberg dobija kao poklon od veća sveštenika grčke Eparhije manastira Sv. Dmitar Evsinograd sa svim prostranstvom, vinogradima i zgradama. Kasnije je princ proširio svoj poklon za 8 km severno, zauzimajući površinu od 80 hektara. Palata se u početku zvala Sandrovo, jer je nadimak Princa Aleksandra batenberga bila Sandro, ali 1883. godine u čast Princeze Marije Luis, žene sledećeg Bugarskog cara Ferdinanda, dobija ime Evsinograd. U samom gradu postoji staro gradsko jezgro sa više starih crkava i drugih istorijskih spomenika. Većina kultunih dešavanja u gradu dešava se leti, kada je grad posebno živ zbog letnje turističke sezone. Od ustanova kulture poznat je Gradski istorijski muzej, gde se čuva jedno od najstarijih zlatnih blaga na svetu.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak