Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Valona

Valona (alb. Vlorë) je primorski grad u Albaniji i nalazi se u istoimenoj oblasti. Smešten je na obali Jonskog mora i druga je luka po veličini, posle Drača u Albaniji, najbliža luci Bari u Italiji. U blizini Valone nalazi se ostrvo Sazan koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv. Broji oko 100 hiljada stanovnika, nalazi se na 135 km od Tirane, dok je od Italije dele samo 72 km.

Valona je osnovana kao grčka kolonija Aulon (Αυλών) u VI veku p.n.e. U V veku p.n.e. postaje sedište rimske episkopije, a od 733 je pod kontrolom carigradske patrijaršije. Oko valone su se sukobljavali Normani iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijsko carstvo. Srpsko carstvo je 1345.g. zauzelo Valonu i osnovalo autonomnu kneževinu. 1417.g. Otomansko carstvo preuzima vlast, u XVI veku ove prostore naseljavaju mnoge sefardske izbeglice iz Španije i Portugala.

Valona je poznata po tome što je u njoj 1912.g. proglašena Albanska deklaracija o nezavisnosti, tada je nakratko bila prestonica Albanije. Italijani su ga prvi put okupirali 1920.g. i držali ga pod opsadom do 1920.g., a zatim ponovo vladaju od 1939.-1944.g.

U ekonomskom smislu, Valona je prvenstveno važna luka i trgovački centar, a značajni su i ribolov i industrija. U okolini se proizvode nafta, prirodni gas, bitumen i so. Dosta je razvijena i tekstilna industrija. Univerzitet u Valoni je drugi po veličini u Albaniji, osnovan je 1994.g. i broji oko 15 hiljada studenata.

Poslednjih par godina dosta se ulaže u razvoj turizma, pre svega grade se hoteli, restorani, sređuju plaže… Klima je tipična mediteranska sa kišovitim zimama i vrelim toplim letima sa temperaturom do 40ºC.

valona - vlore - albania

Za većinu turista letovanje u Albaniji je nazmislivo, prevashodno zbog toga što albanskim letovalištima malo znamo. Ali ima onih hrabrih, sa izraženim avanturističkim duhom, koji su se usudili da svoj odmor provedu tamo i čiji su utisci odlični. Pa ko zna možda za par godina odmor u Albaniji bude uobičajena stvar.

Tekst: Slavica Blagojević
Fotografije: Jordana Fićović

Postavi na Fejs

One Response to "Valona"

  1. Andjelina Posted on 04.04.2013 at 17:19

    Veoma deluje privlacno ovo letovaliste Valona, pogotovo sto se nalazi na Jonskom moru koje vazi za toplije. Obzirom da imam malu unuku, volela bih da mi neko kaze, ko je vec bio tamo na letovanju, kakva je bezbednost za nas iz Srbije i kakvi su uopste uslovi. Mislim na putovanje, da li postoji mogucnost putovanja avionom i, naravno, kakve su cene smestaja u hotelima, jer ne verujem da bi apartmanski smestaj bio ok kao u Grckoj. Postoji li neka pouzdana agencija koja odi ljude na letovanje u Albaniju?
    Hvala u napred, srdacan pozdrav.