Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Slovenačko primorje

Slovenačko primorje obuhvata veoma mali deo obale od Ankarana do Portoroža (tačnije do mesta Lucija i Sečovlje) međutim, na ovom prostorno malompodručju itekako ima šta da se vidi i obiđe. Slovenci su na ovo malo prostora uspeli da „smeste“ i najveću luku regije (Kopar) i stari grad – dragulj (Piran) i mondensko letovalište (Portorož), marinu i još štošta drugo uljljučujući čak i aerodrom tako da ovaj deo Istre i Slovenije pruža apsolutno sve uslove koje podrazumevaju kvalitetne turističke destinacije.

Ankaran

Dolazeći preko granice iz pravca Trsta prema Škofiji ili Lazaretu, najpre stižemo u prvo Slovenačko turističko odmaralište čije ime počinje prvim slovom abecede (ili azbuke, kako hoćete) – Ankaran. Letovalište Ankaran se nalazi na dugoj peščanoj plaži na severnoj strani Kopaskog zaliva i jako je dobro zaštićen od vetra. Zahvaljujući svojoj klimi Ankaran predstavlje u isto vreme prijatno letovalište i banjski centar.

Ankaran je okružen sa nekoliko zaselaka i sela Hrvatini, koji se protežu duž poluostrva Milje. Sa grebena se pruža predivan pogled na čitav Tršćanski zaliv, koji kad je lepo vreme doseže čak do Julijanskih Alpa i do najviše slovenačke planine Triglav.


Прикажи већу мапу

Kopar

Kopar je najveća slovenačka luka koja je izgrađena na nekadašnjem ostrvcu. Prvobitno je bio grčka kolonija (Egida), a zatim rimsko naselje po imenu Kapris (otuda i ime slovenači Kopar / Koper). Kanal koji je nekada razdvajao ostrvo od kopna je ispunjen u prošlom veku, pretvarajući taj deo u poluostrvo.
Od nekoliko gradskih kapija samo je jedna opstala i ona je povezana sa kopnom drvenim mostom. Pored ove kapije nalazi se fontana u obliku venecijanskog mosta koja podseća da je Kopar bio pola milenijuma pod mletačkom vlašću.

Nakon pada Venecije došao je pod austijsku vlast, a od 1918.god. pa sve do kraja drugog svetskog rata pripadao je Italiji.
U samom centru starog dela grada ističu se dve zgrade: opštinska zgrada (sagrađena u 15-om a obnovljena u 17-om veku) i Pretorski dvor (15. vek). Među mnogim zanimljivim crkvama u Kopru, treba pomenuti katerdalu sagrađenu u 15-om veku u prelaznom stilu iz venecijanske gotike do renesanse. Katedrala ima krstionicu u romanskom stilu, mnogo slika velike vrednosti, od kojih jednu potpisuje V. Karpaćio, kao i mnoge barokne elemente.
Zgrada pod imenom Fontega je izgrađena u 14-om veku i rekonstruisana u 15-om veku, a sve do 1606.godine je korišćena kao žitnica. Bergamoni-Tako palata iz 15-og veka je danas muzej, a palata Gravisi je danas lokalana muzička škola.


Прикажи већу мапу

Izleti: 20km severo-istočno se nalazi srednjevekovni zamak Sočerb, koji je sagrađen u 12.-om veku sa veličanstvenim pogledom na Trst i okolinu; u blizini Sočerba se nalazi Sveta jama, neobična crkva sa oltarima koji urađeni u stilu pećine. 18km od Kopra se nalazi Rižana sa malim zoološkim vrtom i obližnji izvor Zvroček, početak Kopaskog sistema za vodosnadbevanje. Nedaleko od Rižana je seoce Hrastovlje sa crkvom sagrađenoj u 12-13-om veku u romanskom stilu koja ima u nekolicinu fresaka od Ivana Kasteva (15.vek).

Izola

Izola je poznati ribarski centar smešten na malom grebenu. Najznačijnija zdanja su: Gradska opština koja datira iz 14-og veka, župna crkva sa vrednim starim slikama (15. -17.-og veka), Manziolijeva kuća u venecijansko- gotičkom stilu (15.vek) i palata Besengi (18.vek) koji je danas lokalana muzička škola i italijanski klub Cirkolo.
Duhovna toplina grada i romantična atmosfera privlači turiste i kažu da kada jednom posetite Izolu nikada je nećete zaboraviti.

Izola je okružena slikovitim selima sa brojim dolinama i dugim brdima – predelu koje pruža raznorazne gurmanske specijalitete koji čekaju da budu otkriveni u kulinarskom bogatstvu tradicionalnih kafana i turističkim objektima od koji većina nude veličanstven pogled na Tršćanski zaliv.


Прикажи већу мапу

Piran

Piran je mali grad koji se nalazi na Madoninom Rtu (svetionik i kapela) sa bogatom pomorskom tradicijom. Glavni trg je nazvan po italijanskom violinisti Đuzepe Tartiniju, koji je rođen u Kopru 1692. godine. Na trgu se nalaze zgrada gradske vlade, crkva Svetog Petra (19. vek), a Venecijanska palata koja datira iz 15.og veka je sagrađena u venecijansko-gotičkom stilu, župna crkva koja se nalazi na brdu iznad grada je izgrađena u 15-om veku, a današnji izgled je dobila nakon rekonstrukcije u 17.-om veku.

Zvonik pri crkvi podseća na toranj-zvonik crve Sv. Marko u Veneciji. U crkvi se nalaze Raspeća iz 14.-og veka, Franjevački samostan iz 14.-og veka, koji je nekoliko puta bio rekonstruisan i u njemu se nalazi isklesana pripovedaonica koja datira iz 15.-og veka i nekoliko vrednih slika među kojima je i jedna koju je naslikao Karpaćio.Mali deo gradskih zidina i dve kapije su opstali. Gradski muzej u kome je i Tartinijeva soba, ima arheološko i istorijsko odeljenje od posebnog značaja.


Прикажи већу мапу

Portorož

Portorož se nalazi blizu Pirana i ne može se pohvaliti istorijskim spomenicima ali može finim peščanim plažama , prijatnom klimom, koja privlači turiste i leti i zimi, parkovima, mnogim hotelima i vilama. Negde ćete naći da je ovaj grad poznat i kao Luka ruža, a u Italiji ćete čuti da se ovaj grad naziva Portorose. Pored toga što se smatra primorskim gradom, Portorož je svakako glavno turističko područje Slovenije.

U obližnjem Sečovlju nalazi se solana koja predstavlja kraj Slovenačkog i početak Hrvatskog primorja.


Прикажи већу мапу

Postavi na Fejs

2 Responses to "Slovenačko primorje"

  1. Laslo Posted on 10.06.2011 at 15:48

    Slovenačko primorje mi se najviše svidja na Jadranu svake godine idemo na letovanje: Kopar, Portorož, Piran, Izola, i ove godine u avgustu udemo kompletna porodica na letovanje. :biggrin: :heart: 🙂

  2. admin Posted on 11.06.2011 at 11:19

    Po malo Vam zavidimo 🙂
    Vidi se da imate stila 🙂 Srećan put i lepo se provedite!
    Nadamo se da Vam je ovaj naš članak, iako je vrlo uopšten, dao bar neku novu ideju.