Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Šibenik

Šibenik je poznat kao najstariji nezavisni grad na Jadranskoj obali, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, na sredini istočne obale Jadranskog mora, na ušću reke Krke, verovatno na mestu gde su neki od prvih doseljenih Slovena ugledali plavo more, ćudljivo ali i prelepo, koje ih je narednih vekova hranilo i čuvalo. Šibenik je dom mnogih poznatih ličnosti, poput Arsena Dedića i Miše Kovača, u njemu se rodio i jedan od najboljih svetskih košarkaša svih vremena, Dražen Petrović.

Za Šibenik je karakteristična veoma razvijena obala, širok pojas primorsko-dinarskog krša obližnje Zagore, brdsko – planinski prostor sa zavalom Plavno i plodnim poljima, Kninsko Kosovo i Petrovo polje kao i kanjon reka Krke i Čikole. Za turiste koji svojim automobilom planiraju posetu Šibeniku, put će biti sve samo ne neinteresantan. More u Šibenskom kraju ne samo što je velikim delom godine prijatno za kupanje nego za lokalno stanovništvo predstavlja najveći i osnovni prirodni izvor koji diktira privredni razvoj. U blizini Šibenika su i dva nacionalna parka, Krka i Kornati, koji zaslužuju pojedinačno predstavljanje, ali su svakako još jedna od atrakcija koja je vredna posete.

Grad Šibenik ima izuzetno značajan saobraćajni položaj, smešten između Dubrovnika i Splita obavezna je stanica za sve linije koje idu dalmatinskom obalom. Klima je tipična mediteranska, veliki broj sunčanih dana, sa relativno visokim letnjim temperaturama, koje konstantno ublažuje vetar maestral koji duva sa mora prema kopnu. Za turiste su najinteresantniji hotelski smeštaji u naselju Solaris ili u tek nekoliko kilometara udaljenom naselju Vodicama. Šibenik je poput grada muzeja, prepun spomenika i lokacija od izuzetne kulturne vrednosti, a dodatnu atraktivnost kulturno-umetničkog života grada u letnjim mesecima, podiže tradicionalni Šibenski dečiji festival.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak