Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Opatija

Smeštena na dnu planine i parka prirode Učka, Opatija je odličan odabir za odmor i leti i zimi. Predivna priroda, klima, parkovi, hoteli i stare vile građene još u vreme austro-ugarske, šetališta i plaže koji već dugo privlače mnogobrojne turiste iz celoga sveta. Građena na prelazu iz 19. u 20. vek, do danas je zadržala sklad sa prirodom. Negovani parkovi, osvetljeno obalno šetalište Lungomare, dugačko čak 12 km, uređena kupališta i fontane, okvir su za vile i hotele u koje se za vreme letnje sezone smesti i do 6.000 gostiju.

S obzirom na relativnu ravnomernost temperatura, visoki vazdušni pritisak i stalno strujanje vazduha, podneblje Opatije je umirujuće i okrepljujuće. Kontrasti mora i planine, zelenila parkova i plavetnila mora, starih građevina i savremenog komfora, bučnih diskoteka i tihih izletišta čine Opatiju privlačnom za sve turiste preko cele godine. Opatija je vodeće turističko mesto u Hrvatskoj u kojoj se organizuju kongresi, seminari i savetovališta. Festivalima, koncertima, izložbama, wellness ponudom i raznim kulturnim i sportskim događanjima Opatija je privlačna preko cele godine.

Autor: Josip Madračević | Izvor: Hrvatska turistička zajednica

U turističkoj ponudi Opatije između ostalog postoje i zatvoreni bazeni, wellness programi, kazino, letnja pozornica s 2.000 mesta, karnevali, festivali, kao i mogućnost kraćih izleta u bližu okolinu ili celodnevnih u nacionalne parkove Plitvička jezera i Risnjak. Jedna od poslednjih zanimljivih atrakcija je i tzv. „Bulevar zvezda“ na šetalištu Slatina, pored mora. Za sada se na šetalištu nalazi tek osam zvezda, a među najpoznatijima su Miroslav Krleža, Oliver Dragojević i Dražen Petrović. U kristalnoj dvorani hotela Kvarner, koja je danas poznata po tome što se u njoj svake godine održavaju izbori za Miss Hrvatske i Dora, izbor hrvatske pesme za pesmu evrovizije, svojevremeno je žario i palio Ivo Robić sa svojim besmrtnim evergrinom „Serenada Opatiji“, a čiji tekst možda i najbolje opisuje ovaj grad:
„Čuj serenadu Opatijo bajna biseru ti našeg mora
U tvom divnom skladu ti lijepa si noću
Prekrasna kada svane zora.

Tvoj val što se pruža do vrtova ruža
O ljubavi šapće noć i dan
Snivaj sad Opatijo bajna
Ti si najljepša tajna i moj ljubavni san“

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

One Response to "Opatija"

  1. dragan živanović Posted on 28.05.2011 at 13:51

    Opatija je zaslužila ljepšu priču, na primjer o počecima turizma na istočnoj obali Jadrana, prvom hotelu na Jadranu, carevima i kraljevima kji su se ovdje odmarali, pikantnim pričama o bečkoj gospodi … ima toga još
    Dragan Živanovoć
    Opatija