Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Nesebar

Nesebar (bug. Несебър) je drevni grad smešten na obali Crnog mora u Bugarskoj. Zbog bogatstva muzejima koji govore o njegovoj prošlosti ovaj grad-muzej mnogi nazivaju „Biser Crnog mora“ i „Bugarski Dubrovnik„. Nesebar je jedna od najatraktivnijih i najposećenijih destinacija na bugarskom primorju, od grada Burgasa je udaljen 37 km a od letovališta Sunčevog brega samo 3 km.

Nesebar je podeljen na Stari i Novi deo grada. Stari deo grada smešten je na živopisnom polustrvu, dugom 850 m a širokom 300 m, koje je ranije bilo ostrvo ali je veštačkim nasipom povezano sa kopnom. Nekoliko puta u istoriji Nesebar je bio granica ugrožene imperije, a zbog njegove bogate istorije i istorijskih građevina 1983.g. je dodat na UNESCO-vu listu Svetske baštine Evrope.

Nesdebar je prvobitno bio tračko naselje u to vreme poznato kao Menebrija, nakon čega u VI veku p.n.e. postaje grčka kolonija i važan trgovački centar. Ostaci iz helenističkog doba su Akropolj, Apolonov hram i Agora. Na severnom delu poluostrva može se videti zid koji je činio deo grčke fortifikacije. Pod rimsku vlast grad pada 71 godinu p.n.e. ali je imao neke privilegije kao naprimer tu da je mogao kuje vlastiti novac. Dalje kroz istoriju, postaje jedno od važnih uporišta Vizantijskog carstva oko koga su se borile Vizantija i Bugarska. Kan Krum ga je osvojio 812.g. posle dvonedeljne opsade. Važni spomenici iz srednjeg veka su Stara Mitropolija, bazilika bez transepta, crkva sv. Device Marije i Nova Mitropolija. Značajan broj crkava je izgrađen u periodu od XIII-XIV veka, neke od crkava su: sv. Teodore, sv. Paraskeve, sv. Mihaila i Gavrila, sv. Jovana Aliturgetosa…

Vladavina otomanskog carstva je ostavila dosta uticaja na arhitekturu grada, koja je kasnije obogaćena izgradnjom drvenih kuća u tkz. ’’istočno-rumelijskom grčkom stilu’’ koji je bio uobičajen za bugarsku crnomorsku obalu u tom periodu.

Nesebar je okružen sa dve peskovite plaže, severnom i južnom, dužine od oko 8km, a na samo 3 km od Nesebara je najpoznatije bugarsko letovalište – Sunčev breg.

Osim očaravajućeg plavetnog mora i gostoljubivih domaćina ovde vas očekuje i susret sa remek delima crkvene arhitekture (postoji 40 crkava izgrađenih u različitim periodima istorije). Tu su i predivne stare vile sa cvetnim baštama opojnog mirisa, uske ulice popločane kamenom, drvene kuće i taverne i mnogobrojne prodavnice suvenira koje dopunjuju mističnu i pre svega romantičnu atmosferu grada. Posebnu atrakciju predstavlje otvoreni vozić koji prevozi turiste sa jednog dela grada na drugi.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta tu su brojni hoteli i privatne vile. Postoji dosta restorana, kafića, diskoteka i taverni a najviše ih je smešteno duž ulica Roussalka i Tsar Ivan koje se nalaze u jugoistočnom delu grada.

Slavica Blagojević

One Response to "Nesebar"

  1. Turizam Posted on 24.01.2012 at 00:27

    Meni je Nesebar najomiljenije mesto za letovanje u celoj Bugarskoj. Razlog je pored plaža, bogat kulturno istorijski sadržaj!