Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kušadasi

Kušadasi je čuveno letovalište na Egejskoj obali, nedaleko od grada Izmira (trećeg po veličini u Turskoj). Ime „Kušadasi“ se na srpski doslovno prevodi kao „Ostrvo ptica“. I zaista, nasuprot gradu nalazi se Ostrvo ptica ili Golublje ostrvo koje je jedna od atrakcija grada. Mostom je povezano sa obalom tj. gradom a glavna atrakcija na samom ostrvu je drevna tvrđava iz XV veka.

Kušadasi je nekada bio veliko gusarsko uporište a danas je popularno letovalište koje u toku sezone primi i preko milion turista ponajviše iz Velike Britanije, Irske, zemalja Beneluksa i bivše Jugoslavije.

Ostrvo ptica u Kušadasiju

Ono što fascinira ovim prostorom je prisustvo duha antike i stare Grčke intenzivnije nego u samoj Grčkoj. U okolini Kušadasija postoji mnogo antičkih lokaliteta i spomenika kao što su Efes, Mileta, Didim, Prijena, Pamukale, Afrodizijas.

U gradskim zidinama Efesa nalazi se jedno od sedam svetskih čuda starog sveta, Artemidin hram, zatim pozorište, stara kupatila, Agora (pijaca) i Celzijusova biblioteka.

Kušadasi ima 7 predivnih plaža, „Ledies Beach“, „Green Beach“, „Kustur Beach“, „Long Beach“koja je ujedno i najduža. Dugačka je oko 20 km.

Velika prirodna atrakcija, nedaleko od Kušadasija je Nacionalni park, mesto gde ćete pronaći netaknutu priridu, „divlje“ plaže i kristalno čistu vodu.

Prekoputa Kušadasija nalazi se grčko ostrvo Samos, idealno za lep jednodnevni izlet. U Kušadasiju se nalaze tri velika vodena parka koji imaju veliki broj tobogana i drugih zanimljivih objekata prilagodjenih svim uzrastima.

kusadasi

Krstarenja su nešto što takođe, nikako nebiste smeli da propustite. Krstarenja okolinom su nezaboravan doživaljaj koji vas vraća u vremena moreplovaca i istraživača… Takođe, jedino na ovaj način stići ćete do skrivenih i tajanstvenih plaža dostupnih isključivo s mora. Na brodu se organizuje i ručak, uz obilje dobre muzike i raspoloženja.

Ako razmišljate o Turskoj, razmišljajte o Kušadasiju.

Miroslav Bronzić