Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Fetije i Olu Deniz, najlepša plaža Turske

Fetije su reprezentativan primer primorskih gradova zapadne Turske. Nekada poznatija kao značajna trgovačka luka, danas je sve prestižnije odmaralište koje osvaja lepotom nedirnute prirode i gustim borovim šumama i nepreglednim peščano-šljunkovitim plažama. Na obali, 12 kilometara od centra grada nalazi se Olu Deniz – Plava laguna, zvanično najlepša i najslikanija plaža ovog dela Mediterana.

Pored plaže Olu Deniz, najlepše su plaža Calis, 4 km zapadno od grada i ostrvo Sovalye koje se nalazi nasuprot luke. Osim plaža, posetioci Fetija su u mogućnosti da jahtom obiđu 12 okolnih ostrva, sa posebnim akcentom na ostrvo Gemil, na kojem se još uvek nalaze ruševine iz Vizantijskih vremena.
Iznad grada se nalaze ostaci tvrđave koju su izgradili vitezovi sa Rodosa. Sa ove tvrdjave pruža se divna panorama na celu oblast oko Fetija.

U antičko doba, pre 2400 godina Fetije su bile glavni grad oblasti Telmesos, prepune građevina koje su nakon velikog zemljotresa uništene. Jedini ostaci tog vremena su Licijanov kameni sarkofag i Amintasova grobnica smešteni iznad grada uz tvrđavu i interesantna su atrakcija za posetioce Fetije.

Velika i moderna marina, kao i živopisni orijentalni bazari, zanatlijske radnje, brojni kafići i prodavnice, samo su neki od detalja sa turističke razglednice Fetija. Noć u Fetijama, baš kao i u ostalim odmaralištima na moru, znači dobar provod u nekoj od mnogobrojnih diskoteka, kafea ili restorana sa muzikom za svačiji ukus, a ponegde i ukrašenom zavodljivim trbušnim plesom. Za posetioce koji žele odmor drugačije vrste takođe postoji izbor. Nedaleko od Fetije nalazi se i Tohum eko-centar, poznati meditacijski rezervat i veoma popularan odabir relaksacije, naročito za one koje je svakodnevna napetost stresnih poslovnih situacija iscrpila do granica podnošljivosti.

Tekst: Aleksandar Devetak

Plan Fetija


View Larger Map