Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Krit

Krit (Κρήτη, Crete, Kreta)

Geografija:
Ostrvo Krit je najveće grčko ostrvo. Peto je po veličini u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Ostrvo je duguljastog oblika sastavljeno od četiri planinske mase koje su uslovile i podelu ostrva na četiri okruga: Heraklion, Retimno, Hania i Lasiti (Agios Nikolaos). Ostrvo je svojom dužinom orijentisano u pravu istok – zapad tako da njegove obale zapljuskuju dva mora: Egejsko sa severne strane i Libijko sa južne.
Najveća prirodna i geografska karakteristika je klisura Samarija, najduža klisura u Evropi.

mapa ostrva krit

Istorija:
Krit je kolevka grčke i evropske civilizacije. Dom misteriozno nestale Minojske civilizacije o čemu svedoče bogati materijalni dokazi. Najčuveniji su ostaci palate u Knososu.
Krit je mesto rođenja boga Zevsa, vrhovnog boga grčke mitologije zatim moćnog kralja Minosa, čuvenog slikara Domenika Teotokopulosa poznatijeg kao El Greko. Čuveni „Grk Zorba“ je takođe Krićanin kao i otac nacije, mudri političar Elefetrios Venizelos.

Palata u Knososu

Priroda:
Na ostrvu postoji nebrojeno puno netaknutih prirodnih celina: najegtotičnija je već pomenuta klisura Samarija, skrivene i puste uvale, plaže, lagune, rtovi… Voda je kristalno čista tirkizne boje.

Provod:
Provod na Kritu je garantovano dobar. Kad god i gde god se zaputite, ime Krit vam garantuje sjajne uslove tj. osnovu za dobar provod. Turizam je na prilično visokom nivou razvijenosti. Odlični hoteli i standardi bilo da je reč o hotelskom ili nekoj drugoj vrsti smeštaja. Domaćini su prijatni, gostoljubivi i predustretljivi. Saobračajne komunikacije su odlične, Kalo ostrvski drumovi, tako i luke i aerodrom… Mesta za provod ima u izobilju a na vama je samo da ih izaberete u odnosu na svoje potrebe.

Chania🌆🏰🔮😌

A photo posted by Darya Anisimova (@daryanisimova) on

Atrakcije i znamenitosti;
Knosos – Ovo arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistocno od Herakliona. U njemu se nalaze ostaci Minojske jedne od prvih civilizacija – Minojsku,
Arheološki muzej u Heraklionu – Ovo je jedan je od najbogatijih muzeja u Grčkoj. U njemu možete videti eksponate iz Neolita pa sve do Rimske imperije.
Gportis – Nekadašnja velika Rimska prestonica.
Festos – Arheološko nalazište, ostaci bogatog grada.
Zamak Frangocastello – Venecijanski zamak iz 1371 godine, nalazi se nedaleko od Retimna.
Klisura samarija– Najduža i kažu, najlepša klisura Evrope ukupne dužine 18 km.

Plaža na Kritu

Plaže:
Ierapetra – šljunkovita plaža sa kristalno čistim morem nalazi se na 106 km od Herakliona
Retimno – prelepa peskovita plaža nalazi se na 58 km od Herakliona
Falasarna – jedna od najlepših peskovith plaža na ostrvu nalazi se na 63 km od Hanie.

2 Responses to "Krit"

  1. Mykonos, “fancy” island – Via Balkans Posted on 08.06.2010 at 18:02

    […] popularity and prices, it is just behind the Santorini and Crete. Mykonos visited mainly younger population, and by this and other criteria also, it can be compared […]

  2. Santorini, mit o Atlantidi – Via Balkans Posted on 02.07.2010 at 22:57

    […] Santorini je nastao vulkanskom erupcijom koja se dogodila još u praistoriji u kasnom bronzanom dobu. Užarena lava uništila je pređašnje ostrvo. Legenda kaže da je pređašnje ostrvo bilo visokorazvijena civilizacija a kasnije je na tim temeljima stvoren mit o Atlantidi. Sudeći po lepoti naslednika slavne Atlantide, poverovaćete da je mit stvaran i istinit. Da je priča bar delom istinita govori i činjenica da su talasi izazvani erupcijom santorinija uništili Minojsku Civilizaciju na Kritu. […]