Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Krf, ostrvo sv. Spiridona

Ostrvo Krf (Κέρκυρα) dobilo je ime po prelepoj nimfi Kerkiri, kćerki reke Assopos u koju se zaljubio Posejdon, kidnapovao je i doveo na Krf…
Kerkira je postala zaštitnica Krfa. Ovu ulogu takođe ima i hrišćanski svetac sv. Spiridon.
Sudeći po imenu i legendama, Krf je raj na zemlji. Ostrvo zapljuskuju talasi Jonskog i jadranskog mora – zamislite ovu idealnu kombinaciju!

⛵️ #corfu #greece #grecia 🌍

A photo posted by Laura Gabriela Leon (@lauraleon12) on

Glavni grad ostrva je istoimeni grad Krf, jedan od najlepših gradova u Grčkoj. Karakterističan je po zelenilu i egzotičnim biljkama, lepim i živopisnim uskim ulicama i trgovima. U gradu dominira venecijanska i engleska arhitektura čiji ukršteni uticaji su vidljivi na svakom koraku. Grad je jedinstven i po tome što ima dve tvrđave, staru i novu, obe se nalaze u centralnom delu grada.

Corfu - Greece

Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica sa mnogobrojnim fenjerima, esplanadom sa čuvenim arkadama palate Liston. Ova ulica je kopija pariske ulice Rivoli. Grad se diči svojim divnim palatama, crkvom sv. Spiridona iz XVI veka i mnogim drugim građevinama.

Vegetacija na ostrvu je bujna i raskošna, cveće i mediteransko raslinje, maslinjaci, četinarske šume, zatim, kristalno bistro more, peskovite plaže, romantične uvale… jednom rečju Krf!

Krf, plaža

Krf je imao posebnu ulogu u Srpskoj istoriji za vreme I svetskog rata. Tada je na „Ostrvo spasa“, kako su ga prozvali srbi, pristiglo 151.828 vojnika i civila koji su se pred neprijateljem povlačili preko Crne Gore i Albanije a zatim su iz Albanske luke Valona brodovima transportovani na Krf. Izmoreni i iscrpljeni, bez uslova za oporavak vojnici su masovno umirali. U početku su sahranjivani po vojničkim grobljima a kada ni to više nije bilo moguće potapani su u dubine Jadranskog mora. Ovaj tužan dogažaj u istoriji je poznat podimenom „Plava grobnica“. U čuvenoj pesmi opevan je i francuskoi sanitetski brod “Sveti Franja Asiški“ s kojeg su leševi bacani u more…

Grad Krf
Na Krfu postoji i Srpska kuća, simbol srpsko-grčkog prijateljstva i spomen nemilim događajima iz I svetskog rata.
U novije vreme sve su popularniji jednodnevni izleti do Albanije. Prekoputa ostrva nalazi se albanska obala i čuveno albansko letovalište Saranda. Ukoliko planirate na Krf razmislite o ovom egzotičnom izletu.

One Response to "Krf, ostrvo sv. Spiridona"

  1. […] istoimeno jezero Butrint koje je spojeno sa morem. Takođe, u neposrednoj blizini se nalazi i grčko ostrvo Krf pa ako vam zafali malo Evropske Unije i autentičnog venecijanskog stila i ugođaja, „skoknite“ […]