Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Burgas

Burgas je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi na moru odmah posle Varne, smešten u njenom istočnom delu. Grad je turističko središte na crnomorskoj obali i središte je istoimene bugarske oblasti. Nalazi se u zalivu Burgas koji je najzapadnija tačka Crnog mora, sa kopna je okružen jezerima Vaja, Atanaskovo i Mandrensko jezero. Burgas se najvažnija i najveća bugarska pomorska luka.

Burgas je privredno, turističko i kulturno središte jugoistočne Bugarske, poseduje međunarodni aerodrom koji povezuje mnoga turistička naselja na južnoj obali. Turističku regiju čine niz naselja sevrno i južno od grada a najpoznatija su Sunčev Breg, Nesebar, Pomorije, Sozopolj, Primorsko, Carevo.

Burgas je star više od 2000.g., prvobitno bio starogrčko naselje Pirgos (Πύργος), potom rimski Deulcijum (Deultum). U srednjem veku grad je zadržao grčki karakter da bi u XV veku pao pod vlast Osmanlijskog carstva. Od 1985.g. postaje deo moderne bugarske države, u potpunosti se menja i dobija crte savremenog evropskog grada.

Sunčev breg

Sunčev breg je jedno od najvećih letovališta u Bugarskoj, nalazi se na 36 km severno od Burgasa a na 5 km od Nesebara. Zaliv je u obliku potkovice i obrazuje plažu dužine 9 km a širine do 40 m sa predivnim zlatastim peskom koji na nekim mestima obrazuje živopisne peščane dine. Sa preko 1700 sunčanih sati u periodu od maja do septembra i prosečnom temperaturom od 27ºC, Sunčev breg je idealan za vaš odmor. Raspolaže sa 115 hotela, mnoštvo restorana, barova, noćnih klubova i diskoteka. Ovo letovalište je posebno pogodno za porodice sa decom, za dečju igru tu si bazeni sa morskom vodom na plaži, akvapark, igrališta, vrteške… Sunčev breg je osvojio nagradu “Internacionalna plava zastava“ za očuvanje ekološke sredine.

Nesebar

Nesebar je grad – muzej bugarske kulture i jedno od najpopularnijih turističkih destinacija. Opširniji tekst o Nesebaru možete pogledati ovde.

Pomorije

Pomorije (bug. Pomorie) je naselje koje se nalazi na 18 km severno od Burgasa i na istoj udaljenosti je južno od Nesebara. Datira još iz IV veka p.n.e. a tada se zvalo Anhialo. Priobalje čini niz plaža a u pozadini se izdižu brda Stare planine. Klima je izuzetno pogodna, sa puno sunčanih dana i sa prosečnom temperaturom mora u julu od 23ºC. Lekovito blato iz mora je jedno od najboljih u svetu koje se koristi za lečenje i kozmetiku.

Sozopolj

Sozopolj (bug. Sozopol) je naselje koje je smešteno 25 km istočno od Burgasa i leži na kamenitom poluostrvu. Kada su se u VII veku p.n.e. na ove prostore doselili Grci nazvali su ga Apolonia i bio je poznat kao trgovački centar pre svega po proizvodima poput meda, vina, ulja, tekstila… Ovaj gradić se sastoji iz dva dela, Stari i Novi grad koje razdvaja samo jedna ulica. Stari grad sa malim drvenim kućicama, kaldrmom… koji je zadržao autentičan izgled i Novi koji je izgrađen u modernom stilu. U pozadini iznad plaža se izdiže planina Strandža koja je najopširnija zaštićena teritorija u Bugarskoj – Prirodni park Strandža koji je deo ekološke mreže Natura 2000.

Primorsko

Primorsko je od Burgasa udaljen oko 50 km južno. Ovaj gradić se nalazi na malom poluostrvu i svojom arhitekturom i atmosferom zaslužuje ime koje nosi. Okružuju ga dve peščane plaže. Ima dosta kafića, par diskoteka a nedavno je otvoren i akva park za najmlađe goste. Par kilometara južno od Primorskog, na prelepom pouostrvu, nalazi se letovalište Kiten. Opširniji tekst o Primorskom možete pogledati ovde.

Carevo

Carevo je gradić koji je od Burgasa udaljen oko 70 km jugoistočno i najjužnije veće je naselje na bugarskom primorju.

Na vama je samo da izaberete koje vam mesto najviše odgovara a možete da se organizujete tako da u svakom mestu budete po malo ili da se stacionirate na jednom mestu a da svakog dana idete na izlet u drugo mesto.

Autor Miroslav Bronzić

2 Responses to "Burgas"

  1. Zoran Posted on 26.11.2011 at 09:39

    U pomorju sam letovao 16 godina i mogu reci da sm odusevljen samim mestom a i okruzenjem… 🙂

  2. admin Posted on 26.11.2011 at 14:45

    Slažem se, obično se ljudi vraćaju sa neočekivano pozitivnim utiscima sa cele bugarske obale…
    Iskrena preporuka!