Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Ada Bojana

Ada Bojana je na interesantan način prikazana u čuvenom filmu „Lepota poroka“. Ipak, Ada Bojana je nešto drugačiji ambijent u kom naturizam ima vodeću ulogu…

Ada Bojana je jedinstveno mesto na Mediteranu. Reč je o turističkom kompleksu, ostrvu namenjenom isključivo za naturizam.
Ada Bojana nalazi se u delti istoimene reke na granici Crne Gore i Albanije. Sa dve strane zapljuskuje ga reka Bojana a sa jedne talasi Jadranskog mora.

suncobran od trske

Ada Bojana ubeležena ja na mnogim turističkim kartama sveta kao dobro a iznad svega autentično i neponovljivo mesto. Ovde nije golotinja radi golotinje, ovde je naturizam u sprezi sa divljom i netaknutom prirodom, baš onako kako propisuju principi naturizma „Return to nature“. I ako to nije, mnogi Adu Bojanu smatraju prirodnim rezervatu tipa nacionalnog parka.
Jednomje neko zapisao: „Ada je najlepša u suton kada pri zalasku sunca nastaje neverovatna igra boja koja more, pesak i nebo stapa u jedinstvenu sliku“.

In Search of Sunset #adabojana #sunset #montenegro #kimirad #2015 #magichour #sea

A photo posted by Stefan (@stefanlens) on

Na rečnim obalama u svom savršenom miru „žive“ autentične ribarske kućice i sojenice, autentični restorani koji nude sve vrste sveže morske ribe i plodova mora. Morska strana ostrva tj. ade je ravna, prostrana i dugačka. Ovo prostranstvo pruža odlične uslove za opuštanje i intimu a gužva na plaži nije moguća čak ni u vreme najveće posećenosti i popunjenosti kapaciteta.
Plaža je peščana, dugačka 2880 m. ravna je i čista i svakog dana se dodatno poravnava za to posebno konstruisanom mašinom.

Legenda kazuje da je ostrvo nastalo krajem XIX veka kada se galija »Merito« trogirskog trgovca Antuna Alegretija 1858. nasukala posle velikog nevremena na povratku iz Skadra. Na tom mestu su postojala dva mala ostrva. Godinama se oko trupa potonulog broda i ova dva ostrva skupljao rečni nanos od koga je prvo nastao sprud, a zatim i ostrvo.

Postoji i druga priča Hrvatskog istraživača Mate Talijančića koji tvrdi da je ostrvo nastalo kada se 5. decembra ratne 1915. godine nanasukala francuska podmornica »Fresnel« pod komandom Žonena sa 25 članova posade…
Možda su i obe priče tačne, tj. Da se prvo nasukala Trogirska galija a kasnije na istom mestu francuska podmornica.

Cuvari plaze #adabojana #montenegro

A photo posted by @maya.madame.monsieur on

Ada spada među najsunčanija mesta Jadrana i Mediterana sa prosečno 218 sunčanih dana. Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim peskom. Na samoj plaži poređani su suncobrani ispleteni od trske i pruća koji, na neki našin, predstavljaju zaštitni znak letovališta..
Pravi je raj za windsurf, jedrenje, skijanje na vodi, jahanje na plaži, za robinzone i zaljubljene… Povoljni vetrovi prave odlicne talase, koji omogućavaju windsurf havajskog kvaliteta. Ovde postoji i škola windsurfa koja poseduje najnoviju i vrhunsku opremu za ovaj sport. Takođe, još od 1975. godine radi i škola jahanja.
Jahanje na adi je naročito popularno i interesantno. Zamislite samo taj doživljaj u savršenom prirodnom ambijentu…

Na popularnost Ade Bojane kod domaćih turista uticao je popularni film Živka Nikolića „Lepota poroka“ koji je ovde snimljen 1985. godine. Svi se odlično sećamo Mire Furlan u ulozi tradicionalno vaspitane Crnogorke koja uživa u čarima slobode i golotinje…

Tourist village Ada Bojana