Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kako objaviti putopis

NOVO!!! Jednostavniji način objavljivanja

Poštovani učesnici u nagradnom konkursu i korisnici portala ViaBalkans.com od sada svoje radove (tekstove i fotografije) za konkurs možete da pošaljete na jednostavniji način tj. na e-mail office@viabalkans.com s naznakom „Za nagradni konkurs“

Ne taboravite da uz tekstove pošaljete prateće fotografije odnosno, uz fotografije prateće tekstove (opis šta predstavlja turistički motiv ili objekat na fotografiji) i nekoliko zanimljivosti o njemu. Fotografije koje nisu turističke i putopisne neće biti objavljene.

Radovi će biti objavljeni u roku 48h a najčešće i ranije.

Klasičan način objave putopisa

Objavljivanje putopisa (članaka i fotografija) je veoma jednostavno i realizuje se u svega nekoliko „koraka“.

Na ovoj stranici nalazi se detaljno uputstvo:

Prvi korak – registracija i logovanje

Ukoliko prvi put pristupate ovoj aplikaciji potrebno je da se registrujete (kao na slici ispod)

Unesite tražene podatke u naznačena polja

Potom će vam na navedenu adresu biti poslat automatski generisam E-mail sa linkom za aktivaciju naloga u kome će, takođe, biti navedena vaša šifra (lozinka ili password) koju kasnije možete i da promenite (poželjno je).

U administracijski panel ulazite tako što u polje za registraciju unesete svoje korisničko ime i lozinku a potom kliknete na „Prijavi me“

Drugi korak – izmena profila i sl.

Tada će se umesto karte za navigaciju, u vašem prozoru pojaviti polje za administraciju gde možete da detaljnije kreirate svoj profil (dodate fotografiju nove podatke i sl.) Takođe, ovde možete da promenite šifru koja vam je automatski dodeljena (poželjno je da to učinite kako je nebiste zaboravili).

Na istom mestu (kao i u meniju za navigaciju) nalazi se dugme „Objavi putopis“ pomoću koga ulazite u arministracijski panel – deo gde unoszite tekst, fotografije i sl.

Treći korak – Objavljivanje putopisa

Kliknite na dugme „objavi putopis“ (kao na slici iznad – desno) ili, ukoliko se već nalazite u administracijskom panelu na link „Ad new“ u meniju „Posts“ u gornjem levom uglu (pogledaj sliku ispod)

Administracijski panel

1. Mesto za naslov putopisa (članka odnosno fotografije)

2. Polje za unos teksta

3. ikonica za upload (učitavanje) fotografija

4. Sačuvajte dosad urađeno pa nastavite kasnije

5. Otpremanje materijala administratoru na pregled i objavljivanje

Klikom na „Submit for Rewiew“ poslali ste vaš putopis administratoru sajta koji će ga pregledati i objaviti pod uslovom da zadovoljava pravila nagradne igre.

Takođe, administrator će učitane slike optimizovati i prilagoditi veličini i stilu portala i dodati „watermark“ (vodeni žig) sa natpisom „Nagradna igra“.

Više o pravima administratora pročitajte na stranici „Pravila

Ukoliko imate dodatnih problema ili nejasnoća pošaljite mail administratoru i on će vam rado pomoći da otklonite nastale probleme ili nejasnoće. Takođe, ukoliko imate problem sa upload-ovanjem slika možete ih poslati administratoru mailom.

Nekoliko saveta

– Tekst pripremite u svom omiljenom programu za obradu teksta (u većini slučajeva Microsoft Word) a zatim pomoću copy/paste opcije prebacite u polje za unos teksta. Ovo će vam pružiti dodatni komfor u radu. Ukoliko započeti tekst želite da završite kasnije ili neki drugi put, ostavite na kraju nedovršenog teksta poruku administratoru da je tekst u fazi izrade. Tekstove koje administrator odobri i objavi više ne možete da menjate i uređujete. Jedini način da ispravite naknadno uočene greške i sl. je da administratoru pošaljete mail sa zahtevom za korekciju.

– Naslov teksta neka ima direktnu vezu sa tekstom odnosno neka sadrži ključnu reč (npr „Vrnjačka banja“ ukoliko pišete tekst o Vrnjačkoj banji). Tako će vaš tekst biti čitaniji tj. pogledaće ga svako ko traži informacije ili iskustva o Vrnjačkoj banji. Takođe, vaš tekst će biti bolje pozicioniran i na Google pretraživaču.

– Uploadujte optimalan broj slika (ne premalo ili nijednu ali ne ni previše jer će u tom slučaju vaš tekst biti „izgubljen“ među silnim slikama. S druge strane, dobre fotografije će Vaš tekst učiniti lepšim, slikovitijim i vizuelno dopadljivijim. Na vama je da nađete „zlatnu sredinu“

– Kada vaš putopis bude objavljen (odobren od strane administratora) uradite mini reklamnu kampanju za isti tako što ćete koristiti alate koji se nalaze ispod samog članka. Tako npr. možete da ga automatski objavite na svom Facebook profilu (mada bolje da to uradite „ručno“ i tako pozovete prijatelje da ga pogledaju, komentarišu ili ocene). Takođe, možete ga objaviti i linkovati i na drugim društvenim mrežama. Možete pozvati prijatelje putem E-maila na svoju stranicu i sl. Sve ovo spada u dozvoljene i preporučljive mehanizme promocije vašeg putopisa.

Pogledajte stranicu „Pravila