Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Palata Parlamenta, Bukurešt

Palata parlamenta (Palatul Parlamentului) je najveća zgrada u Evropi i druga u svetu, odmah iza američkog Pentagona. Nalazi se u Bukureštu a pripada državnim organima Rumunije. U njoj su smeštena gotovo sva državna tela, između ostalih i oba doma državnog parlamenta po čemu i nosi ime. Sagrađena je za vreme vladavine kontroverznih diktatora Čaušeskuih i odraz je njihove pomame za grandijiznošću. Prvobitno ime bilo joj je „Casa Poporului“ ’to u prevodu znači „Dom nroda“.

Gradnja je započeta 1984. godine i brzo je napredovala sve do pada režima 1989. godine. Od tada pa nadalje, radovi su tekli usporeno ali je najveći deo zgrade ipak završen i u upotrebi.
Na ovom kolosalnom projektu radilo je 20 hiljada radnika i 700 arhitekata. Utrošene su neverovatne sume novca a unutrašnjost je opremljena sa jednakom grandioznošću kao i spoljašnjost. Nikolae Čaušesku je insistirao na tome da svi materijali ugrađeni u zgradu budu isključivo domaće proizvodnje.

Palata Parlamenta ima 12 spratova iznad zemlje i 4 sprata u podzemlju u kojima se nalazi 1100 soba. Ulazni hol zgrade dugačak je preko 100 metara. Zgrada je opremljena heliodromom na vrhu i nuklearnim bunkerom ispod zgrade.

palata-parlamenta

Palata parlamenta smeštena je u centru Bukurešta a da bi se obezbedio prostor za taj grandiozni projekat morao je da bude srušen čitav kvart u istorijskom i zaštićenom delu grada. Neverovatan je podatak da je iseljeno čak 40 000 stanovnika te da su srušene mnoge značajne zgrade uključujući i ukupno 26 crkava.

One Response to "Palata Parlamenta, Bukurešt"

  1. Rumunija, neočekivana raskoš – Via Balkans Posted on 09.06.2010 at 09:51

    […] zaista ima šta da predstavi turistima počev od svoje prestonice Bukurešta koga često upoređuju, ni manje ni više, nego sa Parizom. Ipak, Bukurešt nije ekvivalent Pariza […]