Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Maramures

Maramures je turistička oblast u severnoj Rumuniji čuvena po prirodnim lepotama, etno-folklornom bogatstvu, gostoljubivosti domaćina i lokalnog stanovništva… ipak, najčuvenije su crkve od drveta karakterističme za ovaj kraj.

Takođe, Maramures je čuven po svojim šumama, lovnom i ribolovnom turizmu.

#maramures

A photo posted by Silviu Dancu (@silviudancu) on

Zahvaljujući bogatom šumskom fondu nastao je poseban stil u narodnom graditeljstvu tzv. „drvena“ arhitektua koja se najbolje manifestuje na visokim drvenim kapijama, kućama i crkvama od drveta po kojima je ovaj kraj naročito čuven.


Drvene crkve i manastiri su retkost u Evropi i svugde, kao i ovde,  predstavljaju turističke atrakcije. Uglavnom se mogu pronaći u pravoslavnim zemljama (Rusija, Srbija…) ali ima ih i u Slovačkoji još nekim srednjeevropskim zemljama. Međutim, drvene crkve Maramuresa su jedinstvene i neponovljive. Osam crkava – remek dela Maramuresa stavljeno je 1999. godine na  listu UNESCO-a.

maramures

Manastir Peri ponosi se najvišom drvenom crkvom u Evropi sa zvonikom visokim 72 metra. Takođe, čuven je i manastir Brsana iz istoimenog mesta. Ipak, važno je napomenuti da Maramures broji oko 100 drvenih crkava koje karakteriše izuzetno visok nivo umetničke zrelosti i zanatske veštine. Gradili  su ih majstori stolari, koji su usavršili umetnost drvorezbarenja praveći ova remek dela.

Ove drvene crkve predstavljaju jedinstven spoj pravoslavne tradicije i uticaja gotskog stila. Karakteristične su po uskim visokim zvonicima. Unutrašnjost crkava je mistična i mračna zbog nedostaka svetla uslovljenog malim i retkim prozorima i niskim tavanicama.

Tekst: Miroslav Bronzić