Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Hum – Najmanji grad na svetu

Legenda kaže da je grad Hum nastao slučajno – divovi koji su gradili okolne gradove u dolini reke Mirne na poluostrvu Istri, odlučili su iskoristiti malobrojno preostalo kamenje i izgraditi minijaturni grad.

Istorija pak, kaže da je u 11. veku nastao Hum u današnjem obliku. Tada je Istra pripadala franačkom carstvu, a na ostacima stare utvrde sagrađen je Humski kaštel i zatim uz njega prvi niz kuća budućeg gradića.

Hum panorama

Hum i danas živi sa svih svojih 17 stanovnika, slovi za najmanji grad na svetu! Uske kamene ulice kao da i danas pričaju starim jezikom viteških priča, duh prošlosti i istorije oseća se na svakom koraku. Hum predstavlja spomenik jednog vremena.


Danas je Hum svojevrsni grad – spomenik specifičan upravo po tome što je jedan od rijetkih sačuvanih primera urbanog razvoja unutar srednjevekovnih zidina. Počevši od 11. veka do danas, izvan gradskih zidina nije se gradilo praktično ništa osim jedne jedine zgrade izgrađene 1892. U zgradi je bila smeštena Italijanska škola.
Nadaleko su čuvene i Humske freske, jedinstveno umetničko delo nastalo u 12. veku. Na kojima su oslikani biblijski motivi. Freske su delo nepoznatog majstora.

Najmanji grad na svijetu

Hum je čuven i po tzv. Aleji glagoljaša, nizu od 11 stilizovanih skulptura starom pismu postavljenih duž 7 km. Dugog puta između Huma i Roča.
Zanimljiv je lokalni običaj da svake godine na dan grada svi muškarci iz župe u gradskoj loži biraju seoskog poglavara – župana. Običaj datira iz davnih vremena, a obnovljen je 1977. godine. Reizbor se odvija svakog jula. Po završetku ceremonije stari župan proglašava novog koji preuzima župansku palicu i ključeve najmanjeg grada na svetu. Kao kruna svakog izbora sledi narodno veselje sa folklornim igrama koje su naročito zanimljive turistima.


Pogledajte članke: Hum – „najmanji grad na svetu“, Grožnjan – „Grad umetnika“, Motovun

4 Responses to "Hum – Najmanji grad na svetu"

 1. lela Posted on 30.05.2010 at 19:01

  sve je to lepo, ali gde se nalazi ovaj grad! Nigde ne pise gde se taj grad nalazi!!!

 2. admin Posted on 31.05.2010 at 20:53

  Oh!Propust!
  Ipak, ne zamerite nam, još uvek smo početnici. Portal je nov i još uvek otkrivamo greške…

  Hum se nalazi u unutrašnjosti Istre.

  Prigovor usvojen 🙂 Ispravljeno i u samom tekstu

 3. […] turističku atrakciju čine „zaboravljeni“ istarski gradovi Hum – „najmanji grad na svetu“, Grožnjan – „Grad umetnika“, Opartlj, Buje, […]

 4. Grožnjan – Grad umetnika – Via Balkans Posted on 08.06.2010 at 20:37

  […] od nekoliko sličnih živopisnih gradića u unutrašnjosti Istarskog poluostva. Kao i Motovun, Hum, Opatrlj… smešten je na vrhu brežulljka iznad slikovite doline reke […]