Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Savinac, Takovo

Savinac je zaseok Takovskog sela Šarani, udaljen oko četiri kilometra od samog Takova. Legenda kazuje da je nekada ovuda prolazio Sveti Sava pa mu otuda dolazi i ime. Kažu da i da se i dan danas, u kamenu može videti otisak kopita njegovog konja.

Savinac Takovo

Savinac nosi veliki kulturni i istorijski značaj. U njemu je knez Miloš Obrenović 1819. godine podigao svoju prvu zadužbinu, crkvu, u spomen svoje supruge knjeginje Ljubice. U crkvi počivaju zemni ostaci Mine Vukanović Karadžić, slikarke, pesnikinje i prevodioca. Mina Vukomanović Karadžić bila je Vukova kćerke i supruga univerzitetskog profesora Alekse Vukomanovića iz familije kneginje Ljubice.

Osim Savinačke crkve, posebnu znamenitost predstavlja i sačuvani čardak iz Miloševog doba i dva izvora mineralne vode u koritu reke Dičine, Svetinja i Mlačac.

Svake godine u julu mesecu ovde se održava likovna kolonija „Mina Vukanović Karadžić“, koja privlači mnogobrojne slikare i poštovaoce ove umetnosti.
Razvijen seoski turizam, gostoljubivost domaćina i lokalnog življa, običaji i gastronomija, blizina Takova i Gornjeg Milanovca obećavaju prijatan odmor i boravak u Savincu. Dok boravite u seoskim domaćinstvima, možete uživati u domaćim specijalitetima: siru, kajmaku, medu, rakiji i sl.

Pored navedenog, treba još dodati i šetnje po uzvišenjima i šumovitim padinama koje se spuštaju do samog sela, kupanje na Dičini, lov, ribolov i ostale čari seoskog života.

4 Responses to "Savinac, Takovo"

 1. Simke Posted on 01.06.2010 at 09:21

  A na 3 km od Savinca i Takova se nalazi etno kompleks Rajski Konaci (www.rajski-konaci.com) gde gosti mogu da dozive tradicionalnu srpsku domacinsku atmosferu..

 2. Gordana Posted on 25.01.2011 at 09:09

  VUKOMANOVIC ne Vukanovic, ispravite, hvala 🙂

 3. admin Posted on 25.01.2011 at 12:40

  Odnah! Hvala na ispravci! 🙂

 4. Q Posted on 30.11.2012 at 11:09

  Дај боже да не протерају аутопут, Коридор 11, посред ове лепоте. Како сада ствари стоје, планирају управо то …