Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Oplenac, Topola

Piše Aleksandar Devetak

Oplenac, postojbina Crnog Đorđa i vina rujnoga

Kada se kaže Topola i Oplenac, prva je asocijacija veliki srpski vožd Karađorđe. Sa pravom, Oplenac je veliko brdo pored grada Topole na kome se danas nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića, direktnih potomaka slavnog Crnog Đorđa. Naziv brda Oplenac potiče od oplena, drvenih delova volovskih kola koja su se pravila od hrasta i cera kojima je ovo brdo bilo prekriveno.

Crkva sv Đorđa

Topola i Oplenac

Knez Aleksandar Karađorđević je na Oplencu podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko—memorijalnog kompleksa koji će vremenom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Danas, u oplenačkom vinskom muzeju koji služi i kao podrum u dva donja nivoa nalazi se ogromna bačva od preko 3000 litra koju je 1909. godine Petar Joksić, unuk Karađorđevog buljubaše poklonio kralju Petru I. Kralj je iza crkve mauzoleja napravio mali podrum i tu je do početka I svetskog rata prerađivano grožđe. Jedino što je sačuvano iz tog prvog podruma je ta stara bačva, sa lepim ugraviranim reljefom i porukom: „Onaj koji ne zna da treba rujna vinca piti nije čovek nego izrod, tog će zemlja kleti”. Danas je to bure izloženo u sklopu privremene muzejske postavke o razvoju vinogradarstva na Oplencu. U pripremi je i stalna postavka o vinogradarstvu oplenačkog kraja, a posebno na zadužbinskom imanju. Savremena vinarija je podignuta 1931. godine i još uvek je jedna od najboljih u Srbiji.
Godine 1903. Kralj Petar I Karađorđević je izabrao mesto na vrhu Oplenca kao lokaciju za svoju zadužbinu, crkvu Sv. Đorđa. U proleće 1910. godine započeta je gradnja crkve, a u jesen 1912. već je bila skoro dovršena i čekala na osveštenje. Crkva danas predstavlja objekat autentične lepote i rafiniranog izgleda. Građena kao hram i mauzolej vladarske porodice Karađorđević, ona dominira krajolikom u koji se uklapa kako prefinjenim izgledom tako i materijalom od kog je sačinjena, a čija belina u kontrastu sa zelenilom šuma oko nje i plavetnilom neba, predstavlja savršeni sklad.

Karađorđe

Izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, sa jednom velikom glavnom kupolom i četiri manje, koje su nešto niže i nalaze se na krajevima ravnokrakog krsta. Naopako postavljena kruna u polijeleju simbolizuje tugu srpskog naroda zbog propasti srpskog carstva na Kosovu 1389. godine. Na Oplencu je do sada sahranjeno 22 člana Dinastije Karađorđevića. Šest generacija porodice Karađorđević je sahranjeno u kripti: dva sarkofaga se nalaze u gornjem delu hrama, u severnoj pevnici je sarkofag kralja Petra I, ktitora crkve, a u južnoj sarkofag Karađorđa Petrovića, prvog vladara obnovljene Srbije i rodonačelnika dinastije Karađorđević, dok je u kripti sahranjeno 20 članova dinastije, među kojima i dva vladara, knez Srbije Aleksandar Karađorđević i kralj Aleksandar I Karađorđević.

mauzolej karađorđevića

Pored crkve Sv. Đorđa, Mauzoleja srpske kraljevske porodice i kraljevih vinograda, posetiocima Oplenca pažnju privlače i „Vinogradareva kuća“ (muzej), kuća Kralja Petra, kraljeva i kraljičina vila kao i simbol Oplenca, veliki spomenik Karađorđu.

Foto: Miroslav Bronzić

One Response to "Oplenac, Topola"

  1. Radosav TUfegdzic Posted on 06.08.2012 at 08:40

    Vucem porijeklo iz tog kraja selo Gorovic po dedi koji je sahranjenu Zabarima bio sam tamo sa pokojnim ocem kad sam dete bio hteo bih nesto vise da znam o groblju icrkvici na Zabarima ,Radosav

Оставите одговор