Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Monumentalne građevine Balkana koje privlače turiste iz celog sveta

Države Balkana u sebi kriju mnoga vredna zdanja čija lepota i istorijski značaj privlače turiste sa svih strana sveta. Otkrijte nešto o arhitektonskim draguljima Balkana i njihovoj istoriji.

Mesto bogato kulturom, burne starije i novije istorije i mesto velikih kontrasta i lepota – Balkan je obavezno odredište turista koji znaju da cene bogatstvo kojim obiluje ovaj predeo. O njemu svedoče brojna zdanja raštrkana širom Balkanskog poluostrva.

Ovo su neka veličanstvena dostignuća vajara i arhitekata koji su stvarali na ovom području.

#1 Spomenici nastradalima u Drugom svetskom ratu iz perioda komunističke Jugoslavije

Vlada SFRJ je, na čelu sa Josipom Brozom Titom, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina podigla brojne spomenike nastradalima u Drugom svetskom ratu. U zemljama bivše Jugoslavije – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, ističu se dragulji brutalističke arhitekture: spomenici futurističkog izgleda koji izgledaju kao da ne pripadaju ovom svetu.

Vajari i arhitekte Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabul, kao i Bogdan Bogdanović i Vladimir Medaković zaslužni su za dizajn ovih spomenika.

#2 Avalski toranj (Beograd, Srbija)

Simbol glavnog grada izgrađen je još 1965. godine, ali srušen je u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine. Prvobitno visok 202 metra, Avalski toranj spadao je u pet najviših samonosećih konstrukcija na svetu i tokom njegove izgradnje niko nije nastradao, što je vrlo neuobičajeno za tako rizične građevinske poduhvate.

Radio televizija Srbije je 23. aprila 2009. godine saopštila da je novi toranj završen, na desetu godišnjicu od njegovog uništenja. Nova građevina je 2 metra viša od starog tornja, i danas je vrlo popularno mesto za turiste, sa restoranom na vrhu, galerijom, sportskim terenom i liftom prilagođenim za osobe sa invaliditetom. Sa vrha se pruža veličanstven pogled na ceo Beograd s okolinom.

#3 Avaz toranj (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

Avazov uvijeni toranj je soliter visok 176 metara, u kome se nalazi sedište Dnevnog Avaza, poznatih sarajevskih novina. Sagrađen je za oko dve godine, i od 2009. posetioci sa vrha tornja imaju odličan pogled na grad. Izuzetno brzi i moderni liftovi dopremaju mnoštvo turista na vrh, prelazeći čak 5 metara u sekundi.

Ovo arhitektonsko delo Faruka Kapidžića ima 40 spratova, a čelične konstrukcije i fasada ostaju nevidljive ispod slojeva blistavog stakla.

#4 Dubrovnik (Hrvatska)

Svaki zid ovog drevnog grada na Jadranskom moru nalazi se na UNESCO- voj listi Svetske baštine od 1979. godine, mada dubrovačka istorija beleži i mnogo starije datume.

Nekada poznat kao prestonica republike Raguse, Dubrovnik je tokom 15. i 16. veka doživeo procvat, najviše zahvaljujući veštoj diplomatiji i bogatstvu stečenom zahvaljujući trgovini – dobra lokacija omogućila je razvoj pomorske trgovine.

Danas se u Dubrovniku ističe više monumentalnih zdanja i istorijskih objekata:

  • Palata Sponza – izvrsni primer renesansne arhitekture sa primesama gotike koji potiče iz 16. veka; preživela je zemljotres koji je pogodio ovo područje 1667. godine bez oštećenja, i tokom istorije služila je kao zgrada carine, skladište, kovnica novca, banka, oružarnica, škola i akademija;
  • Crkva Svetog Blaža – veličanstvena barokna crkva sagrađena u 18. veku na temeljima jedne veoma oštećene srednjovekovne crkve; Svetog Blaža stari sloveni poznaju kao boga Velesa, koji je inače zaštitnik Dubrovnika; danas se u njoj nalazi dragocena zbirka starih rukopisa, dokumenata i umetničkih dela;

 

 • zidovi Dubrovnika – okružuju grad skoro dva kilometra i dostižu debljinu od 2 do 6 metara; na više lokacija širom Dubrovnika, na zidovima je snimana serija Igre prestola – Dubrovnik je uz minimalnu ispomoć CGI – ja poslužio kao idealna lokacija za King’s Landing.

 

#5 Dvorac Bran (Brašov, Rumunija)

Srednjovekovno utvrđenje i nacionalni spomenik kulture, ovaj zamak takođe zovu i Drakulin dvorac; opisi Drakulinog dvorca iz romana Brema Stokera podudaraju se sa izgledom dvorca Brana, mada nema nikakvog dokaza da je Drakula kročio u ovaj zamak.

Tokom 15. veka, ovaj gotski zamak je bio važno uporište u borbi protiv otomanskih osvajanja, a danas je muzej u vlasništvu nadvojvode Dominika Habzburga, otvoren za turiste. U njemu se mogu videti umetnički predmeti, nameštaj, oružje i drugi predmeti koji su pripadali kraljici Mariji od Edinburga i drugim članovima rumunske kraljevske porodice.

Rumunija ima još puno zamkova vrednih obilaska, kao što su Peleš, Korvin, Banfi i mnogi drugi.

Balkanske zemlje obiluju mnogim vrednim zdanjima od velikom kulturnog, istorijskog i umetničkog značaja; ova lista pokriva samo mali deo, i zato ne oklevajte i upustite se u istraživanje komšijskih zemalja!

SLIKE – izvori

 1. Spomenik revoluciji, Podgarić (Hrvatska) – Dušan Džamonja
  By Plamen at Serbian Wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons
 2. Kameni cvet, Jasenovac (Hrvatska) – Bogdan Bogdanović
  By Bern Bartsch (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
 3. Spomenik palim vojnicima kosmajskog partizanskog odreda, Kosmaj planina (Srbija) – Vojin Stojić i Gradimir Medaković
  By CrniBombarder!!! (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
 4. Spomenik Ilinden, Kruševo (Makedonija) – Jordan i Iskra Grabuloska
  By MartinDimitrievski (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
 5. Avalski toranj
  By {{{1}}} (originally posted to Flickr as Avala Tower) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
 6. Avazov toranj – Faruk Kapidžić
  By Julian Nitzsche (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
 7. Dubrovnik – pixabay
 8. Bran – pixabay

Оставите одговор