Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Veliki Tabor

Zamak Veliki Tabor nalazi se u Hrvatskom Zagorju i spada među najlepše i najbolje očuvane spomenike stambeno-fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Građen je u kasnom srednjem veku sa elementima renesansne arhitekture.
Zamak se sastoji od visoke petougaone kule oko koje je naknadno dograđen prsten tj. konaci koji obrazuju dvorište. Zamak još ima svoju kapelu i veliko zvono.

Sinonim za ime „Tabor“ je „vojni logor“ što ukazuje na naglašenu vojnu i odbrambenu funkciju zamka. Građen je kao jedna od sistema utvrda za sprečavanje Turskih proboja na zapad.

Autor: Milan Babić | Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Zamak je prvobitno bio u vlasništvu grofova Celjskih, tada poznatijih kao „gospoda od Sounecka“.
Iz perioda vlastovanja Celjskih čuvena je ljubavna legenda o Veroniki Desinićkoj, seoskoj devojci koja je u 15. veku živela u selu podno Velikog Tabora. Fridrih, sin vladara Hermana Celjskog jenoga dana, jašući na konu i obilazeći očevo imanje, zagledao se u prelepu Veroniku… Kako ta ljubav nikako nije bila Hermanu po volji, snažno joj se suprostavio a Veronika i Fridrih pobegoše u grad Fridrihštajn, Hermanov lovački letnjikovac u blizini Kočevja u Sloveniji. Kada je Herman doznao za „izdaju“ uputi vojsku da ih uhvati. Kada je vojska opkolila Fridrihštajn, Fririh je uspeo da prikrije Veroniku a njega su zarobili i odveli te zazidali u jednu vojnu kulu u okolini Celja. Ostavljen je samo otvor kroz koji su mu dostavljali hranu i vodu. Veroniku su u međuvremenu izveli pred sud koji je presudio u njenu korist navodeći da ljubav nije nikakav greh. Međutim, Herman nakon oslobađajuće presude dade nalog vojsci da je udave u buretu vode… Fridrih je oslobođen četiri godine kasnije potpuno slomljen i nesposoban za dalji život.

Celjski su zamak izgubili pogibijom Ulriha Celjskog u sukobu s Ladislavom Hundayem čime je izumrla čitava loza Celjskih.

1502. godine vlasnici Velikog Tabora postaju grofovi Ratkajevi. Ratkajevi su dogradili Veliki Tabor, koji je tada dobio današnji izgled. Na ulazu u Veliki Tabor još uvek stoji grb Ratkajevih.