Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Trakošćan

Dvorac Trakošćan je smešten u severozapadnom delu Hrvatskog zagorja između Maclja, Ravne gore i Strahinjčice. Nastao je u 13. veku kao manje utvrđenje za nadglrdanje puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Od 1584. pa sve do početka drugog svetskog rata drži ga vlastodržačka porodica Drašković, a svoj današnji izgled dobio je u 19. veku.

U muzeju dvorca se nalazi velika zbirka oružja, s obzirom da je većina vlasnika tokom višegodišnjeg upravljanja bila u vojnim redovima, a ovde su dugo boravile vojne snage. Sav njihov arsenal je na kraju završio u ovom muzeju gde ga može pogledati svaki posetioc Trakošćana. Muzej Trakošćan je nominiran od strane Evropskog muzejskog foruma za nagradu EMYA 2010, kao kandidat za evropski muzej godine.

Dvorac čine četri nivoa: nisko i visoko prizemlje, kao i prvi i drugi sprat. Odavde se može krenuti spratovima po želji. U niskom prizemlju mesto zauzimaju kuhinja, oružarnica, skladište i radionica a u podrumu zapadne kule bila je smeštena tamnica. U planu sadašnje obnove je prezentacija i pomoćnih funkcija dvorca kako bi posetiteljima bio dostupan ne samo reprezentativni deo u kome je boravilo plemstvo, već i prostorije u kojima je bila smeštena posluga. U visokom prizemlju, koje obuhvata deo glavne zgrade sa malim dvorištem, zapadnu i istočnu kulu, uređene su velike dvorane društvenog i svečanog karaktera. Prvi sprat je najudobnije uređen jer je služio stanovanju vlasnika dvorca. Namešten je najvećim delom invetarom druge polovine 19. veka, i vrednim pećima. Iznad svih vrata nalaze se izrezbareni grbovi familija sa kojima su Draškovići venčanjima dolazili u rodbinske veze. Prostorije drugog sprata jednostavnije su uređene, služile su kao spavaće sobe gostima koji su dolazili u posetu. Ovde su posebno izložene zbirke starijeg nameštaja iz perioda baroka, rokokoa i klasicizma. Ostatak sprata pretvoren je u galeriju redovnih postavki.

Neposredna okolina dvorca je oblikovana kao pejzažni park u kome jezero, livade, drveće i grmlje čine skladnu hortikulturnu celinu. Tu su posađene različite egzotične vrste drveća koje, naročito u jesen, daju Trakošćanu šarenilo i dinamiku. Prepoznatljiv simbol Trakošćanu daje veliko umetno jezero, dugačko oko kilometar i po, a duboko oko 2,5 metra. Voda se leti ugreje i do 22° C i prijatna je za kupanje. Zimi se površina jezera zaledi i, na radost ljubitelja klizanja, led na njemu ostaje oko tri meseca. Od samog nastanka jezero je imalo dvostruku funkciju, kao ribnjak i kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovskoj arhitekturi. Uz samo jezero uređene su pešačke staze, koje taj prostor pretvaraju u jedinstveno šetalište.

Skrivena od pogleda, neposredno uz šetalište, nalazi se kapelica sv.Križa iz 18. veka. U njoj se održavaju nadaleko poznata “Trakošćanska venčanja”, u kojima nakon ceremonije gosti veselje nastavljaju u obližnjim ugostiteljskim objektima. Posebna draž je venčati se u romantičnom perivoju park-šume, nalik na engleske vrtove.

Tekst: Aleksandar Devetak

FOTO GALERIJA: MIROSLAV VAJDIĆ

Fotografije: Miroslav Vajdić
Foto panorama 360 Cities

One Response to "Trakošćan"

  1. Lutalica Posted on 29.12.2011 at 05:04

    Da li neka TA radi aranzmane za hrvatske dvorce?