Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Predjamski Grad, Postojna

Predjamski Grad je srednjevekovni zamak u Sloveniji, u selu Predjama u blizini Postojne. Podignut je u XII veku na veoma neobičnoj lokaciji, na strmoj litici ispred ulaza u pećinu.
Predjamski zamak je tokom XIII i XIV veka postao ozloglašeno skrovište hajduka i drumskih razbojnika koji su presretali trgovačke karavane zbog čega je vladalo ubeđenje da u tamošnjim pećinama živi sam đavo sa svojim stadima.

predjamski zamak

Ipak, najpoznatiji vladar ovog zamka bio je kontroverzni vitez Erazmo Jamski (prezime je dobio po zamku). Vitez Erazmo pao je u nemilost cara Fridriha III Habsuburškog zbog svojih veza sa Matijom Korvinom. Kako bi izbegao osvetu, Erazmo se zamandalio u zamak u kom je odolevao višemesečnoj opsadi carske vojske. Opsada je trajala mesecima očekujući da će izgladneti opsađene ali potpuno bezuspešno! Erazmo ih je podraživao tako im je za fašnik (lokalni praznik) katapultirao pečenog vola a za Uskrs pečeno jagnje. Šegačio se sa vojskom tako što im je slao slugu koji je sa sobom donosio razna pikantna jela, čak i prvo sazrelo voće…
U čemu je fora!?!
Pećina u koju je uzidan zamak imala je tajni izlaz sa druge strane brda kroz koji su Erazmove sluge dopremali zalihe hrane i oružja u zamak.

Vlasti su Erazmu ipak došle glave i to na prevaru. Potkupili su jednog Erazmovog slugu koji ga je izdao: Jedne noći, kada je Erazmo krenuo u klozet uzidan iznad provalije do koga se stiže preko malog mosta, sluga je vojsci dao svetlosni signal a ovi su otvorili paljbu i srušili ceo toalet u provaliju…

Nakon Erazmove smrti Zamak je često menjao vlasnike. Tako ga je posle Erazma pridobio Adam Pirgstaler a od 1567. godine zamkom je zavladala porodica Kobencl. 1846. godine grad je pao u ruke grofova od Vindišgraca koji su ovde stolovali sve do 1945. godine, kada je zamak nacionalizovan.

Predjamski Grad je danas muzej čiju stalnu postavku čini i staro oružje, slike i pijeta – bela mermerna statua Bogorodice sa Hristom iz 1420. godine. Odaje zamka uređene su tako da slikovito predstavljaju način življenja u srednjem veku a utisak dodatno pojačavaju figure ljudi u prirodnoj veličini koje prikazuju obavljanje različitih poslova, obešenog zatvorenika u tamnici i samog viteza Erazma.

Nadomak zamka nalazi se Erazmova lipa, stralo trulo drvo pod kojom je, prema predanju, sahranjen vitez Erazmo Jamski.

Svake godine u avgustu, pod Gradom se održava viteški turnir u znak sećanja na viteza Erazma.

vitezovi