Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Rilski Manastir

Rilski manastir je jedinstven manastir u Evropi, najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Nalazi se na jugozapadu Bugarske, na planini Rila, u dolini Rilske reke na 1150 m n/v. udaljen je 120 km od Sofije.
Predelom oko manastira preovladava predivna planinska priroda sa planinskim vrhom Musala (2925 m). Musala je inače najviši vrh Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva.

Manastir je, prema predanju, osnovao pustinjak sveti Jovan Rilski Čudotvorac (bug. sv. Ivan Rilski) u 10. veku. Sv. Jovan Rilski je živeo u pećini nedaleko od mesta na kome se danas nalazi manastir, dok su njegovi učenici, koji su došli u planine da čuju njegovo učenje, sazidali manastir.

Za vreme vladavine Osmanlija na ovim prostorima, krajem 14. i početkom 15. Veka, monaški život u manastiru je upotpunosti zamro a manastir je više puta spaljivan i uništavan. Krajem 15. veka počinje velika obnova i preporod monaškog i celokupnog društvenog života u manastiru koji je današnji izgled dobio u 19. veku. Bugarski vladari i strane velmože su oduvek velikodušno pomagale manastir što je svedočilo o njegovoj moći i uticaju. Skoro svi carevi Drugog bugarskog carstva su davali velike poklone sve do turskog osvajanja, tako da je manastir postao kulturni i duhovni centar bugarske nacionalne svesti a svoj vrhunac je doživeo između 12. i 14. veka.

Manastirski kompleks je u obliku nepravilnog četvorougla, okružen zidinama visokim 24 metra. U njegovom središtu nalazi se crkva posvećena Presvetoj Bogorodici, građena od 1834 do 1837, u kojoj se čuvaju mošti svetog Jovana Rilskog, jednog od najvećih svetitelja pravoslavlja. Nakon turske invazije na ove prostore, mošti su prenete u Trnovo, odakle su vraćene nazad krajem 15. veka.

Glavna crkva manastira podignuta je sredinom 18. veka. Crkva ima pet kupola, tri oltara i dve kapele sa strane, a najdragoceniji je zlatom okovan ikonostas, čuven po svom duborezu, na kome je četiri umetnika radilo pet godina. Čuvene su i prelepe freske kojima je oslikana glavna manastirska crkva, među kojima je i portret sv. Jovana Rilskog.
Manastirski konaci imaju preko 300 soba – kelija, četiri kapele, igumanov stan, kuhinju koja je čuvena po svojim neobično velikim kuhinjskim sudovima, biblioteku, manastirsku riznicu i muzej.

U manastirskoj riznici čuva se više od 16000 rukopisa, bogata istorijska zbirka sa 35000 eksponata, mnoštvo ikona, dela primenjene umetnosti i predmeta za bogoslužbenu i svakodnevnu upotrebu.
Manastirski muzej čuva naročitu relikviju – Rafailov krst, drveni krsti napravljeni od jednog komada drveta (81 h 43 cm). Istesao ka je kaluđer Rafail koristeći fine alate za rezanje i uveličavajuće staklo da bi izgravirao 104 religiozna prizora i 650 minijaturnih figura. Rad na ovom remek delu trajao je najmanje 12 godina pre nego što je završen 1802, kada je kaluđer izgubio vid.

Kamenom popločanim manastirskim dvorištem dominira moćna kula – Pirg kesara Hrelje, podignuta 1335. Njen ktitor bio je vlastelin srpskog kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana. Posle bitke na Velbuždu, Rilski manastir ulazi u sastav srpske države.

Spoljašnost kompleksa, sa visokim kamenim zidovima i malim prozorima, više podseća na tvrđavu nego na manastir.

Godine 1976. Rilski manastir je proglašen nacionalnim istorijskim spomenikom i kao neprocenjivo kulturno blago, stavljen pod zaštitu države, a 1983. upisan je u UNESCO-ovu listu svetskog kulturnog i istorijskog nasleđa.
Rilski manastir dnevno poseti oko 1000 posetilaca iz celog sveta.

Postavi na Fejs

Autor: Miroslav Bronzić
Fotografije: Slađana Maksimović

Satelitski snimak


View Larger Map

Foto galerija

One Response to "Rilski Manastir"

  1. Todorovic Posted on 21.08.2012 at 21:00

    Najveći manastir u kojemu sam ikada bio!