Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Hram svetog Save

Hram svetog Save je najveća pravoslavna crkva na Balkanskom poluostrtvu i druga po veličini pravoslavna crkva na svetu (veća je jedino reizgrađena crkva Hrista Spasa u Moskvi).

Hram svetog Save je sagrađen na Svetosavkom platou, mestu za koje se smatra da su na njemu spaljene mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Hram zauzima dominantnu poziciju nad delom grada na kom je izgrađen i čini deo prepoznatljive siluete Beograda.

Hram svetog Save je izgrađen u tzv. Srpsko-Vizantijskom stilu sa kupolama i zvonicima ukupne površine od 3 500 kvm u osnovi i još 1 500 kvm na galerijama. Visina hrama iznosi 82 metra sa krstom na vrhu kupole. Hram može da primi oko 10 000 vernika a na horsku galeriju može da stane još 800 horista.

hram-sv-save

Na vrhu oko glavne kupole hrama nalazi se veoma interesantan panoramski vidikovac.

Izgradnja hrama započeta je 1935. godine nakon dugog perioda biranja najboljeg rešenja. Raspisivano je nekoliko konkursa dok na kraju nije izabran projekat arhitekte Bogdana Nestorovića kome se naknadno pridružio i arhitekta Aleksandar Deroko.

A photo posted by Vuk Gavrilović (@vukgav) on

U toku i nakon II Svetskog rata radovi na hramu su zaustavljeni a Društvo za izgradnju hrama je prestalo da postoji. Nemačka vojska, partizani i Crvena armija su ga koristili kao parkiralište i kao magacinski prostor…

Gradnja hrama nastavljena je tek 1984. godine pod rukovodstvom arhitekte Branka Pešića. Najveći građevinski poduhvat bilo je podizanje kupole koja je sagrađena na zemlji a potom podignuta na vrh. Podizanje kupole izvršeno je specijalnim dizalicama, milimetar po milimetar, i trajalo je ukupno 40 dana. Kupola je teška 4 000 tona a na njoj se nalazi pozlaćeni krst visok 12 metara i težak 4 tone.

One Response to "Hram svetog Save"

  1. […] engleski alfabet te je tako Srbija zauzela teatralno poslednje mesto. Za simbol Srbije izabran je hram svetog Save u […]