Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Zadar

Smešten u samoj sredini Dalmacije, Zadar sa pravom nosi pridev srce Mediterana. Pre svega industrijski grad, zbog niza atrakcija i urednih plaža, Zadar je jednako tražena destinacija za letovanje, kao i manje bučna i „izvikana“ mesta na Jadranskoj obali. Povezan svim prevoznim sredstvima, u Zadar je veoma lako stići, a verovatno najveća atrakcija je putovanje trajektom ka obližnjem Biogradu, pa i Splitu.

Zadar

Osim po košarkašu Krešimiru Ćosiću i grupi „Riva“ koja nam je 1989. donela prvu pobedu na pesmi Evrovizije, Zadar je u poslednje vreme postao poznat i po atrakcijama koje su proizvod konceptualnih umetnika, a svojom neobičnošću privlače gotovo svakog turistu koji se zatekne u ovom gradu. Jedna od takvih atrakcija je tzv. Pozdrav suncu, koji je napravljen od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih na istom nivou sa kamenim popločenjem ulice (rive) u obliku kruga promera 22 metra. Pozdrav suncu zamišljen je kao prostorna instalacija u obliku amfiteatra oko koga će na kockama od kamena biti stilizovan prikaz svih planeta Sunčevog sistema i njihovih putanja. Istovremeno sa, kako zadrani vole istaknuti, „najlepšim zalaskom sunca na svetu“ uključuju se i rasvetni elementi ugrađeni u krugu i po posebno programiranom scenariju proizvode impresivnu svetlosnu igru u ritmu talasa i zvuka morskih orgulja.

Zadar

Poslednjih godina, Zadar sve više postaje Ibica na Jadranu, preko dana mirno letnje odmaralište, a kada padne noć, mesto za najbolji provod na Balkanu. Osim mnogobrojnih diskoteka i tematskih klubova, ponudu za dobru zabavu je povećao i festival elektronske muzike, Garden festival, koji se, sada već petu godinu za redom, održava početkom jula, traje devet dana i na jednom mestu okuplja neke od najvećih svetskih D.J. imena, koji svake noći dok traje festival do samog svitanja razmrdavaju kukove zaljubljenika u elektronsku muziku.

Zadar – video TZH

Plan Zadra


View Larger Map

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

One Response to "Zadar"

  1. Apoksiomen sa Kvarnera – Via Balkans Posted on 12.06.2010 at 17:13

    […] Apoksiomena vraćena je na Lošinj gde je izložena u prostoru palate „Kvarner“. Gostovala je u Zadru, Zagrebu i […]