Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Umag

Umag je, svojim čarobnim izgledom, veoma privlačan mediteranski gradić, kako turisti vole reći, jadranski Monte Karlo. Umag je prva turistička destinacija na koju se nakon samo 10 km nailazi kada se iz Slovenije ulazi na hrvatski, severni deo jadranske obale. Auto-putevima i avio-saobraćajem Umag je odlično povezan sa svim većim svetskim gradovima i metropolama. Zanimljivo je da je samo 50 nautičkih milja udaljen od svetski poznate destinacije, Venecije, a smešten je u atraktivnom zalivu u kome se nalazi jedna od najprestižnijih ACI marina koja poseduje prestižnu plavu zastavu. Osim pomenute marine, na još 10 plaža u Umagu se sa ponosom vijori ovaj međunarodno priznati simbol visoke čistoće mora i urednosti obala i plaža. More je čisto i bistro a sezona kupanja, ukoliko to vremenske prilike dozvole, počinje već od maja i neretko traje sve do samog kraja oktobra.

Umag ima veoma interesantnu istoriju, još od davnih vremena, kada su ga otkrili rimski plemići i prisvojili ga za sebe i od njega stvorili svoju letnju rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena jasno se preslikava i danas kroz arhaične venecijanske kuće kojima još uvek obiluje stara umaška jezgra i koje su veoma interesantna i privlačna lokacija za sve posetioce Umaga.

Umag

Prirodne lepote, istorija i tradicija starog Grada Umaga kao i okolnog područja Istre, topla mediteranska klima uz pregršt sunčanih dana tokom većeg dela godine kao i kvalitetna turistička ponuda u vidu hotela sa visokim brojem zvezdica, brojnih kampova, apartmana i bungalova, Umag čine idealnim mestom za letovanje cele porodice. Dodatnoj atraktivnosti Umaga doprinose i raznovrsna wellness i sportska ponuda preko cele godine, izuzetno cenjena autohtona gastronomija, kao i neizostavni putevi vina i maslina. Umag je od 1990. godine poznat i kao mesto gde se, sada već tradicionalno, krajem jula ili početkom avgusta, svake godine održava međunarodni teniski ATP turnir koji na jednom mestu okuplja neke od najboljih svetskih imena belog sporta.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak