Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Rovinj

Na zapadnoj obali Istre, podno Limskog kanala nalazi se najromantičnije mesto na Mediteranu. Rovinj je pravo odredište za romantične duše koje žude za sentimentalnom atmosferom vremena koja su nepovratno prošla. Rovinj je svoj romantični život započeo na ostrvu čiji je skučeni prostor uslovio gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malih trgova, još i danas nekim čudom nedirnutih modernim urbanizmom.

Šetnja ovim uličicama vodi direktno u daleku prošlost kojoj se jednostavno ne može odoleti. Sa morske strane grad je zaštićen visokom stenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenih na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. Kad se kroz Balbijev luk ulazi u stari grad čini se kao da se promenila čitava vremenska dimenzija. Kao što svi putevi vode u Rim, tako i sve ulice u Rovinju vode do vrha brda, do crkve Sv. Eufemije, najvećeg i najvažnijeg spomenika u gradu. To je barokna građevina rađena u venecijanskom stilu posvećena svetici i mučenici čiji je sarkofag stigao u Rovinj oko 800. godine. Dan svete Eufemije, koji se obeležava sredinom septembra, jedno je od najznačajnijih i najvećih narodnih okupljanja u Istri, kada Rovinj preplave brojni hodočasnici iz cele Istre, Primorja i šire. Nađete li se tada u Rovinju, svakako ne propustite jedinstvenu priliku doživljaja tradicijske svetkovine koja će vas oduševiti.

Obala između Rovinja i Limskog kanala i rovinjska ostrva, predeo su sa predivnim šumama crnike i bora. Uvala Palud je ornitološki rezervat sa više od 200 vrsta ptica, dok je kamenolom Monfiorenzo zaštićeni geološki spomenik svetske vrednosti.

Sasvim blizu, u slikovitom Kanfanaru može se uživati u brojnim tradicionalnim konobama, u okusima i mirisma u kojima se morske delicije mešaju sa aromama bujnih mediteranskih šuma. Nakon posete Rovinju, više nikada prva asocijacija na ovaj grad neće biti reklama za tvornicu duvana, čiji smo slogan još u samom naslovu tako besramno iskoristili.

Tekst: Aleksandar Devetak
Foto: Davor Žilić

One Response to "Rovinj"

  1. Podmorje Istre, podvodni turizam – Via Balkans Posted on 01.07.2010 at 19:18

    […] od brojnih olupina jeste putnički brod Baron Gautsch koji je potonuo 1914. godine ispred grada Rovinja. Još uvek se među Rovinjezima  prepričava ova tragedija koja je odnela mnoge ljudske živote […]