Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Motovun

Motovun je mesto na severu Istre za koje do nedavno osim lokalnih meštana gotovo niko nije ni znao. Sve dok se u leto 1999. proslavljeni režiser Rajko Grlić nije odlučio da baš u ovom malom, simpatičnom mestu napraviti filmski festival. Zamisao je bila da koncept festivala bude upravo suprotan od onoga koji je gajio, puno poznatiji, Pulski festival, bez crvenog tepiha, ukalupljenih i konzervativnih programa, ali sa filmovima nezavisne, niskobudžetne produkcije i projekcijama koje bi počinjale u gluvo doba noći pod vedrim nebom, sa obaveznim after-party dočekivanjem zore uz muziku disk džokeja.

Od tog trenutka Motovun je postao balkanski „Sanset fest“ i u velikom stilu je ušao na, pre svega, filmsku, a veoma brzo i na turističku mapu Evrope i sveta. Osim ljubitelja sedme umetnosti, koji svakog jula na 5 dana poharaju ovaj grad, Motovun je svojom prirodnom lepotom i savršenom lokacijom počeo privlačiti i obične turiste iz čitavog regiona. Smešten na proplanku, svojim uskim uličicama, tako tipičnim za istarske gradove i pogledom koji puca na zelenu Istru, Motovun je postao pravi magnet za entuzijaste željnih novih avantura.

Motovun

Motovun, upravo zbog svoje lokacije, nosi epitet najbolje čuvanog srednjovekovnog istarskog utvrđenja. Grad se sastoji iz tri dela, na samom vrhu nalazi se najstariji deo, ispod njega je „Podgrađe“, a noviji deo, koji se spušta niz padinu, meštani zovu „Gradiciol“. Da bi se spustili od vrha grada do „Gradicola“ postoje dva izbora, naokolo, ravnim utabanim putem, ili niz stepenice (skale) kojih ima preko hiljadu. Trg u centru Motovuna zove se Andrea Antia, a nazvan je po poznatom renesansnom kompozitoru i štampaču nota, rođenom u Motovunu u drugoj polovini 15. veka.

Smešten na 20-ak kilometara od mora, blizu gradova Buzet i Pazin, Motovun izgleda pomalo nestvarno, smešten na vrhu brda, okružen gustom zelenom šumom, kroz koju konstantno provejava lagani vetar, sa sobom noseći miris soli sa Jadrana.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

Posebnu turističku atrakciju čine „zaboravljeni“ istarski gradovi Hum – „najmanji grad na svetu“, Grožnjan – „Grad umetnika“, Opartlj, Buje, Motovun

2 Responses to "Motovun"

  1. HUM – Najmanji grad na svetu – Via Balkans Posted on 08.06.2010 at 20:34

    […] Pogledajte članke: Hum – „najmanji grad na svetu“, Grožnjan – „Grad umetnika“, Motovun… […]

  2. Grožnjan – Grad umetnika – Via Balkans Posted on 08.06.2010 at 20:36

    […] je još jedan od nekoliko sličnih živopisnih gradića u unutrašnjosti Istarskog poluostva. Kao i Motovun, Hum, Opatrlj… smešten je na vrhu brežulljka iznad slikovite doline reke Mirne… […]