Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Makarska

Makarska je grad sa više od 15 hiljada stanovnika kome pripadaju i naselja pod Biokovom, Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i Makar od koga je i nastalo ime Makarska. Privlačna je zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika i raznovrsne turističke ponude. Peščana i šljunčana plaža, duga preko 2 km najprepoznatljiviji je simbol Makarske. Uz šetališta pored kojih su posađeni borovi nalaze se različiti turistički sadržaji, udobni hoteli, ugostiteljski objekti sa gastronomskim specijalitetima, kao i pregršt zabave za decu i odrasle.

Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova, koji grad i okolinu štiti od prodora kontinentalne klime i ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, a duga i topla leta sa osvežavajućim vetrom maestralom. Makarska se razvila oko prirodne luke koju štite poluostrvo Sveti Petar i rt Osejava, što je doprinelo da danas slovi za važnu trgovačku luku. One koji planiraju da letuju u Makarskoj, interesovaće i podatak da iz luke više puta dnevno vozi trajekt za Sumartin na Braču.

Kulturno-duhovna istorija grada najbolje se može upoznati u Franjevačkom samostanu, starom preko 500 godina i koji u svojim prostorijama čuva biblioteku, jedinstveni Malakološki muzej i Institut planina i mora. Na Kačićevom trgu nalazi se crkva Sv. Marka, a na obali je Gradski muzej i crkva Sv. Filipa. U gradskom parku nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra, odakle se pruža predivan pogled na grad, impresivno Biokovo i pučinu. Makarska je svojim sadržajem najprivlačnija porodicama sa decom, željnih mirnog odmora, bez buke diskoteka i gužvi.

Poslednjih nekoliko godina, interesantna je posebno i turistima iz Srbije, koji su do raspada bivše države, gotovo redovno letovanje provodili na makarskoj rivijeri, a sada žele da provere šta se izmenilo u proteklih skoro 20 godina i da li je čuvena plaža još uvek onako bajkovito lepa.

Tekst: Aleksandar Devetak
Fotografije: Adelina Metikoš

Оставите одговор