Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sveta Gora Atonska

Sveta Gora (gr. Aγιoν Oρoς) je država u državi (autonomna država u Grčkoj), poluostrvo na poluostrvu (pouostrvo Atos na većem poluostrvu Halkidiki)…
Po mnogo čemu je Sveta Gora Atonska čudna i drugačija. Jednom je vladika Nikolaj Velimirović zapisao:
Carstvo bez krune.
Država bez vojske.
Mudrost bez škole.
Kuhinja bez mesa.
Bogatstvo bez novca.
Zemlja bez žena.

Ovo je zemlja koja se uglavnom obilazi tako što joj ni ne dotaknete tlo, krstarenjem i razgledanjem s mora i to samo sa zapadne strane poluostrva sa minimalne udaljenosti od 500 metara gde je zvanična granica odnosno prostor izvan teritorijalnih voda Svete Gore. Zbog jakih struja, oštrih stena i velikih talasa nije dozvoljeno krstaranje turističkim brodovima istočnom stranom poluostrva.

mount athos

Sveta Gora broji ukupno 20 manastira (17 grčkih i po jedan bugarski, ruski i srpski) a nekada je Sveta Gora brojala čak 300 manastira! Na Svetoj Gori živi ukupno 2300 monaha čiji je dan podeljen na 8 sati rada, 8 sati molitve i 8 sati spavanja.Kada je crveno slovo vreme molitve traje i po 12 sati dnevno.

Na Svetogorsko tlo dozvoljen je pristup jedino muškim stopalima tj. monasima i muškarcima sa specijalnom dozvolom (vizom). Zanimljivo je da na Svetoj Gori ne postoji gotovo nikakva infrastruktura, putevi, vodovod i sl. Pristup je moguć jedino morskim putem.

Ženskom rodu je zabranjen pristup Svetoj Gori, zabranjeno je čak i držanje životinja ženskog roda. Zbog čega važi ovo pravilo nikom nije sasvim poznato. Po jednoj teoriji ovakvo stanje objašnjava dekret vizantijskog cara star preko hiljadu godina koji se poštuje i dan danas! Naime, u 11. veku vladala je velika glad, pa je narod hrlio do svetogorskih manastira.To je dovelo do razvrata a da bi se to saseklo u korenu, vizantijski car doneo je čuveni dekret.

manastir hilandar

Po drugoj teoriji tj. predanju Bogorodica je plovila ovuda a oluja je skrenula njen brod s kursa na tada paganski Atos. Bogorodica je izašla na obalu i, oduševljena divljom lepotom blagoslovila je zemlju i zamolila Isusa Hrista da ga pretvori u njen vrt. Začuo se glas: „Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje“. Od tog trenutka Sveta Gora Atonska posvećena je kao vrt Majke Božje u koji nije dozvoljen pristup drugim ženama.

Na Svetoj Gori postoji samo jedan grad Kareja koji broji oko dvadesetak stanovnika. Smatra se administrativnim sedištem Svete Gore.

Manastiri na Svetoj Gori su:
1. Manastir Velika Lavra
2. Manastir Vatoped
3. Manastir Iviron
4. Manastir Hilandar
5. Manastir Dionizijat
6. Manastir Kutlumuš
7. Manastir Pantokrator
8. Manastir Ksiropotam
9. Manastir Zograf
10. Manastir Dohijar
11. Manastir Karakal
12. Manastir Filotej
13. Manastir Simonopetra
14. Manastir svetog Pavla
15. Manastir Stavronikita
16. Manastir Ksenofont
17. Manastir Grigorijat
18. Manastir Esfigmen
19. Manastir Pantelejmon
20. Manastir Konstamonit

2 Responses to "Sveta Gora Atonska"

  1. Halkidiki – Via Balkans Posted on 05.06.2010 at 00:09

    […] Poluostrvo Halkidiki je jedna od vodećih turističkih regija Grčke i Balkanskog poluostrva uopšte. Nalazi se u pokrajini Egejska Makedonija a glavni grad i centar poluostva je Solun. Karekterističnog je oblika sa „tri prsta“ tj. tri manja poluostrva: Kasandra, Sitonija i Atos, čuveniji kao Sveta Gora Atonska. […]

  2. Skadarsko jezero – Via Balkans Posted on 09.06.2010 at 16:14

    […] njih 20 nosi crkve i manastirske komplekse. Shodno ovome, ne čudi što ovaj kraj zovu “Zetska Sveta Gora”! Neka od njih su: Lesendro koje nosi ostatke istoimene Crnogorske tvrđave koja je u vreme […]