Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Lezbos, poezija okupana talasima

Još od antičkih vremena ostrvo Lezbos slovi kao izvor posebne energije. Brojna antička nalazišta svedoče da je ovo ostrvo nekada bilo centar procvata lirske poezije, filozofskog razmišljanja i primenjene umjetnosti. Na Lezbosu već vekovima u savršenoj harmoniji stoje strme obalne klisure i veličanstvene stene u unutrašnjosti ostrva, sa obroncima koji su odavno izgoreli pod kipućom lâvom. Maltene na svakom koraku može se naići na momenat uzvišene lepote, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

ostrvo Lezbos

Na Lezbosu su obožavali bogove sreće i sunca i upravo tu su nastajale rime Čudesnih pesama antičke pesnikinje Sapfo, koja je pevala o ljubavi među ženama. Lezbos se čini kao da je stvoren božanskim nadahnućem, ispunjen igrom svetla i senki, koje iz zagrljaja mora izranja na površinu, postepeno se uzdiže da bi konačno u svoj svojoj lepoti zasjao na pučini. Večni delovi Lezbosa međusobno su neraskidivo povezani takoda stvaraju osećaj da je iz divljenja prema lepotama vreme na ostrvu stalo, ostavivši ga nedirnutim.

Lezbos

Topla klima, plodna zemlja i bogato more su ono što nudi Lezbos, treće po veličini grčko ostrvo. Beskrajni nasadi maslina isprepliću se sa gustim borovim šumarcima koji zajedno s raznovrsnom vegetacijom čine čudesan krajolik. Bujna vegetacija koja prestaje tek na stenovitim grebenima, pokriva površinu ostrva. Ovo romantično mesto na čudesan način ujedinjuje ribarska sela i mala turistička mesta prepoznatljiva po kamenim kućama sa crvenim krovovima koji se uzdižu uz strme ulice i popločene stepenice sve do monumentalnih gradskih zidina. Zbog položaja ostrva, sa ostrva se može videti susedna Turska. Mnogobrojne taverne u lučkim delovima nude bogat izbor morskih i drugih specijaliteta. Zaljubljenici u šoping biće oduševljeni raznovrsnom ponudom lokalnih trgovina koje prodaju sve u stilu “od igle do lokomotive”. Za večernje izlaske nude se mnogobrojni barovi, noćni klubovi i diskoteke.
Omiljeno sastajalište i mesto za predah nakon večernje šetnje su i starogradski trgovi koji su u vreme turističke sezone mesto dešavanja brojnih kulturnih i zabavnih događanja gde se susreću tazličiti umetnici iz celog sveta.

2 Responses to "Lezbos, poezija okupana talasima"

  1. marko jankov Posted on 16.02.2011 at 00:04

    Od uvek mi je bilo sumnjivo ime ovog ostrva 🙂 Zaista sam verovao da ima neke veze sa ženskom nastranošću kad ono stvarno…
    No nije to sve, imaju Grci i ostrvo za tipove (nastrane naravno)Mikonos

  2. marko jankov Posted on 16.02.2011 at 00:05

    http://www.viabalkans.com/letovalista/ostrva/mikonos-fancy-ostrvo/