Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Halkidiki

Poluostrvo Halkidiki je jedna od vodećih turističkih regija Grčke i Balkanskog poluostrva uopšte. Nalazi se u pokrajini Egejska Makedonija a glavni grad i centar poluostva je Solun.
Karekterističnog je oblika sa „tri prsta“ tj. tri manja poluostrva: Kasandra, Sitonija i Atos – čuveniji kao Sveta Gora Atonska.

Poluostrvo Halkidiki smešteno je između Solunskog zaliva na zapadu i Orfanskog zaliva na istoku. Sa severne strane je jasno odvojeno od ostatka kopna jezerima Koronija i Volvi.

Hanioti

Tri „prsta“ Halkidikija su tri „različita sveta“. Kasndra je najposećenija i ima najviše poznatih turističkih centara i letovališta. Ovde se nalazi čuvena „trojka“ Polihrono – Hanioti – Pefkohori zatim Kalitea, Nea Fokea i dr. Sva nabrojana letovališta nalaze se na istočnoj obali Kasandre. Plaže su peščane, lepo uređene a u zaleđu su guste borove šume tako da je dobar osećaj zagarantovan.

Sitonija je tzv. stednji prst Halkidikija i predstavlja „zlatnu sredinu“ Između Kasandre i monaške Svete Gore – trećeg prsta Atosa na kojem turista gotovo i da nema. Štaviše, na atosu je kupanje zabranjeno jer tako nalažu zakoni autonomne države Svete Gore. O Svetoj gori Atonskoj više pročitajte ovde.

Sitonija je dosta mirnija od Kasandre zbog čega će je mnogi nazvati lepšom i elitnijom. Karakteristična je po mirnim i autentičim ribarskim mestima i selima. Za razliku od Kasandre koja je orijrntisana ka masovnom turizmu, Sitonija je više „naginje“ ka elitnom turizmu. Sitonija je čuvena po plažama od sitnog peska i čistoj vodi boje akvamarina. Čak 46 plaža nosi oznaku Plava zastavica za čistoću. Popularno je jedrenje i marina Porto Karas kao i luksuzni „Porto Carras Grand Resort“ namenjen visokom turizmu. Ovde možete igrati golf na terenima sa 18 rupa, okušati sreću u velikom grand kasinu ili uživati u čarima talasoterapije.

Treći „prst“ Atos ima samo jedno letovalište izvan granica Svete Gore – Uranopolis. Uranopolis ima nekoliko lepih plaža i luku koja je polazna tačka za hodočasnike za Svetu Goru i turiste koji kreću u krune ture brodom oko Atosa. Ove ture su naročito popularne obzirom da je to za mnoge jedini način da vide ove prelepe i netaknute predele i manastire.

Posebna atrakcija Haljidikija je pećina Petralona duga preko 2 km ukrašena impresivnim pećinskim nakitom, stalagmitima i stalaktitima… Nalazi se nedaleko od turističkog mesta Nea Moudania, severno od poluostrva Kasandra.