Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Atina

Grčka prestonica Atina (Αθήνα) čuvena je kao „kolevka zapadne civilizacije“. Ovako moćan epitet slikovito opisuje važnost, moć i slavu ovoga grada. Mnogo je razloga zbog kojih Atina uživa svoju slavu i teško ih je nabrojati. Pomenuću samo činjenicu da je hram Partenon na Akropolju najprepoznatljiviji simbol jednog grada (nešto kao što Pariz ima Ajfelov toranj ili New York statuu slobode). Takođe, Partenon je najslikanija građevina u čitavoj Evropi.

Kako legenda kazuje, Atina i Posejdon su se takmičili ko će biti patron i zaštitnik malog grada na poluostrvu Atika. Vrhovni bog Zevs je odlučio je da će zaštitnik grada biti onaj ko gradu podari lepši poklon. Posejdon svojim trozupcem udari u kamen koji puče te iz njega je poteče voda a Atina posadi neobično i čudnovato drvo – maslinu. Narod presudi u Atininu korist te u znak zahvalnosti za takav poklon, grad od tada nosi ime boginje Atine.

Athens, Acropolis

Atina je danas moderna evropska metropola koja živi svojim užurbanim životom. Slobodno se može reći da Atina ima svoj stil, kako života tako i u urbanističkom i građevinskom smislu. Mišljenja su podeljena: neki će to smatrati lepotom a neki obrnuto. Izgradnja moderne Atine naglo je započela četrdesetih godina i tada je dobila svoj današnji profil karakterističnih niskih belih zgrada sa ravnim krovovima i velikim terasama – klasični grčki graditeljski stil.
Glavni gradski trgovi su Omonia (Πλατεία Ομονοίας) i Sintagma (Πλατεία Συντάγματος) na kojoj se nalazi monumentalno zdanje grčkog parlamenta ispred koga se održava spektakularni ceremonijal smene straže koju izvode Evzoni (počasna garda grčke vojske).
Znamenita ulica Ermou je popularna shoping zona koja povezuje Sintagmu sa Monastirakijem(Μοναστηράκι), kvartom poznatom po malim prodavnicama suvenira, pijaci i tavernama. Plaka (Πλάκα) je stari deo grada ispod Akropolja, čuvena boemska četrvrt sa brojnim tavernama. Za tutiste je posebno zanimljiv deo grada nazvan Kolonaki (Κολωνάκι), Kolonaki je jedan od elitnih delova grada, u podnožju brda Likavitos, poznat po preskupim prodavnicama, restoranima i barovima ali i po muzejima i galerijama.

Aerodrom u Atini koji se zove Elefterios Venizelos je jedan od najsavremenijih i najprometnijih aerodroma u Evropi.

Ulica Ermou

Ipak ni jedna znamenitost Atine nije ni za poređenje sa slavnim Akropoljem. Akropolj je brdo od krečnjaka (u prevodu: gornji grad) na čijem vrhu se nalazi hram Partenon odnosno njegovi ostaci. Nekada je u Partenonu stajala statua boginje Atine Partenos od zlata i slonovače. Danas je Partenon ruševina večito okovana nekakvim skelama jer se večito nešto konzervira i učvršćuje, no i pored toga, kao i stanja u kojem se nalazi ipak vas ostavlja bez daha. Predpostavlja se da je Partenon sagrađen u petom ili šestom veku pre naše ere u Dorskom graditeljskom stilu.
Na Akropolj se ulazi veličanstvenim stepeništem i kroz znamenitu kapiju Propileji. Na Akropolju se, pored Partenona, nalaze još dva manja hrama. Odmah po prolasku kroz kapiju Propileji, sa desne strane, nalazi se hram boginje Nike (boginja pobede) kao i manji hram Erehtejon građen u Jonskom graditeljskom stilu čuven po karijatidama, stubovima u obliku ljudske figure.

Na Akropolju se nalazi i muzej Akropolja u kome se čuvaju vredni eksponati iz Arhajskog, Klasičnog, Helenskog i Rimskog perioda, uglavnom reljefi, skulpture i fragmenti friza.
U podnožju Akropolja nalaze se dva antička pozorišta – amfiteatra: Herodov Odeon i Dionizijevo pozorište kao i Hadrianova biblioteka, groblje Karameikos, ćelija u kojoj je bio zatočen Sokrat te spomenici Diogenu i Lizistratu. Istočno od Akropolja nalazi se arheološki lokalitet Olimpejon iz šestog veka p.n.e. posvećen vrhovnom bogu sa planine Olimp, Zevsu.

Prvi stanovnici Atine, pre oko 6 000 godina, bili su Peglazi i Jonjani za koje se predpostavlja da su sagradili Akropolj. Svoj najveći procvat Atina je doživela pod vlašću Periklea u petom veku p.n.e. a glavni grad Grčke postala je 1834. godine.
Danas je Atina grad koji broji oko 3 miliona stanovnika, kulturni, politički, administrativni i ekonomski centar Grčke, posle Istanbula, drugi najveći i najznačajniji grad Balkanskog poluostrva.

Karta Atine


View Larger Map

One Response to "Atina"

  1. Atinjanin Posted on 10.01.2012 at 15:56

    Profi napisana reportaža o Atini, dodao bih samo Likabetas, kao obaveznu destinaciju za posetiti!