Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Najpoznatije skulpture antičke Grčke

Statue antičke Grčke su simbol čovekovog napretka, rasta civilizacije ali nekada i tragičan primer pada čoveka kao moralnog bića u potrazi za nečim većim i boljim, na čijem putu mu ništa ne može stati. Pa, čak i uništenje kulturno-istorijskih dobara i umetnina koje imaju neprocenjivu vrednost.

Mnogo istorije je sadržano u grčkim statuama, međutim, ne treba vam posebno znanje o istoriji kako biste uživali neverovatnoj umetnosti ovih veličanstvenih skulputra. Istinski bezvremenska umetnička dela, ove grčke skultpure su prava remek-dela.

Vajanje je među najstarijim oblicima umetnosti poznatih čoveku, ali to ne znači da je zastarelo. Možete i danas savladati ovu umetnost i pohađati kurs vajarstva, učiti uz pomoć brojnih online škola ili jednostavno unapređivati svoju prirodnu nadarenost. Do tada, uživajte u slikama ovih fascinantnih skulptura i njihovim pričama od kojih neke i dan danas možete videti ako pođete na putovanje u Grčku ili šire po Evropi.

Bronza Artemisiona

Ova antička grčka skulptura je izvađena iz mora u rtu Artemision. Veruje se da je ova statua predstavlja Zevsa ili Posejdona. I dalje se raspravlja o ličnosti koja je prikazana na statui, jer nedostajuća munja isključuje mogućnost da se radi o Zevsu, a istovremeno nedostajući trozubac isključuje mogućnost da se radi o Posejdonu. Sam rad se povezuje sa antičkim vajarima Miriononom i Onatasom.

Veličanstvena bronzana statua pokazuje značaj grčke mitologije. Njegovo telo je ispunjeno božanskom energijom, a ipak je reč o ljudskom telu, ni kolosalnom ni eteričnom, već ogledalom nas samih. Grčki bogovi su oličenje ljudi, pa čak i previše, sa svojim smešnim razmiricama koje izazivaju ratove i tugu u svetu.

Atina Parthenos

Atina Parthenos je ime ogromne statue grčke boginje Atine izgrađenoj u hrizelfantinskoj tehnici, koja je otkrivena unutar Partenona u Atini. Napravljena od srebra, slonovače i zlata, izradio je renomirani antički grčki vajar Fidijas. Skulptura se danas smatra najpoznatijom kultnim prikazom Atine. Uništena je u požaru 165. godine p.n.e. ali je obnovljena i ponovo postavljena u Partenonu tokom 5. veka.

Pali ratnik iz hrama Afaia

Prosto možete osetiti tragediju ove moćne skulpture umirujućeg ratnika iz hrama Afaia na grčkom ostrvu Egina. Tragedija je grčki koncept koji pored izvođenja tragedija Sofokla, Euripida i Aeskila, i dalje živi kroz monumentalne statue antičkog doba.

Ova skulptura pokazuje snažnog čoveka u padu, heroja do poslednjeg trenutka.

Altar Pergamona

Klasična grčka umetnost se menjala značajno dok je i sama Grčka prolazila kroz ratove i imperijalne transformacije. U tzv. Helenističko doba, umetnost je postala znatno emocionalnija, osećajna pa i senzacionalistička.

Furiozne skulpture na oltaru Pergamona, koje se mogu videti u muzeju Pergamona u Berlinu, su pune strasti i psihološke drame.

Bronza Riaka

Ove ogromne statue pronađene u moru Južne Italije 1972. godine su od velike važnosti, zato što je veoma mali broj grčkih bronzanih statua preživelo. Većina klasičnih nagih statua u muzejima su izrađene od mermera u Rimskoj eri, kao reprodukcija ovih retkih, većinom izgubljenih, originala.

Ovde možete videti istinsku veličanstvenost grčke umetnosti u klasičnom dobu, koje je trajalo tokom 5. veka p.n.e..

Afrodita Knidosa

Smatra se jednom od najpopularnijih statua vajara Praksitelesa. Afrodita Knidosa je prva statua nage Afrodite realne veličine. Praksiteles je izvajao statuu po nalogu Kosa da izvaja statuu koja predstavlja prelepu boginju Afroditu. Uprkos tome što se smatra kultnom slikom, remek-delo je postalo prava turistička atrakcija. Njen original nije preživeo ogromni požar koji se desio u antičkoj grčkoj, ali je njena replika trenutno izložena u Britanskom muzeju.

Ova statua nam dosta govori o standarima ženske lepote u Grčkoj. Boginja Afrodita je nadaleko čuvena po svojoj lepoti.

Boginje istočnog pedijenta Partenona

Ove boginje zavaljene u skladu, isklesane u mermeru za Partenon u Atini su među najlepšim i misterioznim slikama ljudskog oblika ikada napravljenim. Umetnik je učinio draperije koje prekrivaju njihova tela toliko realnim i bogatim teksturom, slično kao odeća koju je Leonardo da Vinči uslikao milenijum kasnije – koji nije morao da prikazuje svoje iluzije u kamenu. Ovo su boginje iz snova.

Kočijaš Motije

Ovo je jedna od grčkih skulptura koja nam znatno govori o erotičnoj pozadini grčke nagosti. Ovaj mladić nije nužno nag, ali nosi usku odeću, koja umesto da sakriva njegovo telo, naglašava svaku konturu. Grčke statue su portreti ljudske lepote koja treba da pobuđuje čula i da istovremeno bude plemenita. Ovaj atleta pozira u senzualnom trijumfu.

Hermes od Praksitelesa

Izvajana u čast grčkog boga Hermesa, Hermes od Praksitelesa predstavlja Hermesa koji u naručju nosi još jednog popularnog lika iz grčke mitologije, Dionisa kao dete. Statua je izdrađena od mermera, a veruje se da je izvajana tokom 330. godine p.n.e. Danas se zna da je ovo jedno od originalnih remek-dela antičkog vajara Praksitelesa, a trenutno je izložena u Arheološkom muzeju u Olimpiji.

Da li je neka od ovih grčkih skulptura Vaš favorit i da li ste imali priliku da posetite neke od njih? Pišite nam u komentarima i podelite svoja iskustva.